Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην παραστεί στην κηδεία το Σάββατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου Σοβιετικού ηγέτη, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα.
Σύμφωνα με έναν από τους πλέον εξέχοντες δημοσιογράφους στη Ρωσία, το μήνυμα αυτό είναι να υπογραμμίσει τη διαφορετική άποψη του Ρώσου προέδρου για τον κόσμο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν το Σάββατο είναι «μία ημέρα γεμάτη υποχρεώσεις», όπως εσωτερικές συναντήσεις, διεθνή τηλεφωνήματα και προετοιμασίες για ένα οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ την επόμενη εβδομάδα.
Αντίθετα, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Γκορμπατσόφ, ο Ρώσος ηγέτης επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Μόσχας και τοποθέτησε κόκκινα τριαντάφυλλα δίπλα στο φέρετρο του εκλιπόντος πολιτικού.
Πόζνερ: Υπολογισμένη η απόφαση Πούτιν να μην παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πόζνερ, βετεράνο δημοσιογράφο που πήρε πολλές φορές συνέντευξη από τον Γκορμπατσόφ και γνωρίζει καλά την πολιτική ελίτ της Ρωσίας, η απόφαση του Πούτιν να μην παραστεί στην κηδεία ήταν υπολογισμένη.
«Νομίζω ότι είναι ένα είδος δήλωσης. Και δεν νομίζω ότι ο Πούτιν είναι ιδιαίτερος θαυμαστής του Γκορμπατσόφ. Αυτό είναι δικαίωμά του, δεν χρειάζεται να είναι. Νομίζω ότι είδαν τον κόσμο πολύ διαφορετικά», είπε ο 88χρονος Πόζνερ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, της οποίας προήδρευσε άθελά του ο Γκορμπατσόφ, τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα, την οποία θα αντέστρεφε αν του δινόταν η ευκαιρία.
Ο Γκορμπατσόφ καταρρακώθηκε και ο ίδιος από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, την οποία ήλπιζε να μεταρρυθμίσει και να διατηρήσει. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να τον κατηγορούν για τη διάλυση της πρώην υπερδύναμης.
Η απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει την «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία φαίνεται να στοχεύει στην αναστροφή, τουλάχιστον εν μέρει, της κατάρρευσης που ο Γκορμπατσόφ δεν κατάφερε να αποτρέψει.
Οι διαφορές στις κηδείες Γκορμπατσόφ και Γέλτσιν που υποδεικνύουν τη θεώρηση του Κρεμλίνου
Ο Πόζνερ, ο οποίος δήλωσε ότι θαύμαζε τον Γκορμπατσόφ, παρόλο που ο εκλιπών πολιτικός τον είχε επικρίνει ωμά στην τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία, είπε ότι η στάση του Πούτιν απέναντι στον Μπόρις Γέλτσιν, τον αμέσως επόμενο διάδοχο του Γκορμπατσόφ του, ήταν πολύ διαφορετική. Αυτό αποδεικνύεται από τον εντελώς διαφορετικό τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο προσέγγισε τις κηδείες των δύο πολιτικών.
Η σορός του Γκορμπατσόφ θα παραδοθεί το Σάββατο στο Hall of Columns της Μόσχας, έναν μεγαλειώδη χώρο κοντά στο Κρεμλίνο που φιλοξένησε τις κηδείες των Σοβιετικών ηγετών Βλαντίμιρ Λένιν, Ιωσήφ Στάλιν και Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Όμως, αν και στον Γκορμπατσόφ θα δοθεί τιμητική στρατιωτική φρουρά, η κηδεία του δεν θα είναι κρατική.
Αντίθετα, ο Πούτιν κήρυξε εθνικό πένθος όταν ο Γέλτσιν, ο άνθρωπος που τον ονόμασε διάδοχό του, πέθανε το 2007. Ο Πούτιν παρευρέθηκε στη συνέχεια, μαζί με παγκόσμιους ηγέτες, σε μια μεγαλειώδη κρατική κηδεία στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Πόζνερ, η επιθυμία του Γέλτσιν να επισκιάσει τον Γκορμπατσόφ, τον οποίο μισούσε, μπορεί να ήταν ένας από τους λόγους που έπεσε η Σοβιετική Ένωση. Ξέρετε ότι ο Γκορμπατσόφ έπαψε να είναι πρόεδρος της ΕΣΣΔ εξαιτίας του Γέλτσιν», είπε ο Πόζνερ και κατέληξε:
«Ο Γιέλτσιν, κατά τη γνώμη μου, διέλυσε τη Σοβιετική Ένωση ακριβώς για να γίνει πρόεδρος. Γιατί όσο υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, υπήρχε ο πρόεδρος Γκορμπατσόφ. Και όταν εξαφανίστηκε η Σοβιετική Ένωση, εξαφανίστηκε και ο πρόεδρος Γκορμπατσόφ και εμφανίστηκε ο πρόεδρος Γέλτσιν».