Ομάδες Ρώσων πολιτών ταξίδεψαν με σκάφη στη Νότια Κορέα για να αποφύγουν την επιστράτευσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι Αρχές αρνήθηκαν στους περισσότερους απ’ αυτούς την είσοδο στη χώρα.
Σύμφωνα με τα αρχεία της ακτοφυλακής της Νότιας Κορέας πέντε σκάφη που μετέφεραν 23 άτομα έφθασαν στη χώρα μετά την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης εφέδρων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα.
Από τη στιγμή που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε ότι θα κληθούν στα όπλα 300.000 έφεδροι, Ρώσοι σε μάχιμη ηλικία, έσπευσαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση, με χιλιάδες εξ’ αυτών να καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Γεωργία, το Καζακστάν και η Μονγκολία, ακόμη και σε νησί της Αλάσκας.
Στα σύνορα της Ρωσίας με διάφορες χώρες, όπως η Φινλανδία, σχηματίστηκαν ουρές και εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες τα εισιτήρια για ορισμένες πτήσεις προς το εξωτερικό, αλλά φαίνεται τώρα ότι ορισμένοι Ρώσοι καταφεύγουν σε ακόμη πιο ακραία μέτρα για να αποφύγουν την επιστράτευση.
Όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής της αντιπολίτευσης, Αν Χο Γιουνγκ, οι 23 Ρώσοι που έφθασαν στη χώρα του, κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση τουριστικής βίζας, αλλά στους 21 εξ’ αυτών απαγορεύτηκε η είσοδος στη Νότια Κορέα «λόγω ανεπαρκών εγγράφων και ασαφούς στόχου. Οι δύο, η βίζα των οποίων εγκρίθηκε, είχαν μαζί τους έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν τη Νότια Κορέα.
«Είναι πιθανόν να χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό τη Νότια Κορέα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το σκάσουν από τη Ρωσία», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής, προσθέτοντας ότι είναι «επείγον» για την κυβέρνησή της χώρας του να καταστρώσει σχέδια για την διαχείριση μιας πιθανής εισροής ανδρών που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως συγκεκριμένες διαδικασίες για ένα θέμα που θα μπορούσε να αποκτήσει διπλωματικές διαστάσεις καθώς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».