Ρώσοι απελευθέρωσαν Ουκρανό δήμαρχο μετά τις αντιδράσεις κατοίκων -Δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη [βίντεο] - iefimerida.gr

Ρώσοι απελευθέρωσαν Ουκρανό δήμαρχο μετά τις αντιδράσεις κατοίκων -Δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη [βίντεο]

Διαμαρτυρία κατοίκων ουκρανικής πόλης οδήγησε στην απελευθέρωση του δημάρχου της
Διαμαρτυρία κατοίκων ουκρανικής πόλης οδήγησε στην απελευθέρωση του δημάρχου της /Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ανακατάληψη μιας ουκρανικής πόλης προχώρησαν οι κάτοικοί της μετά από μαζική διαμαρτυρία τους, αναγκάζοντας τους Ρώσους στρατιώτες να την εγκαταλείψουν και απελευθερώνοντας τον δήμαρχό της.

Το Σλάβιτιτς, μια πόλη βόρεια κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ, καταλήφθηκε από της ρωσικές δυνάμεις, αλλά οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα πυρά δεν κατάφεραν να διαλύσουν τους άοπλους διαδηλωτές στην κεντρική της πλατεία χθες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλήθος ζήτησε την απελευθέρωση του δημάρχου Γιούρι Φόμιτσεφ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι προσπάθειες των ρωσικών στρατευμάτων να εκφοβίσουν την αυξανόμενη διαμαρτυρία απέτυχαν και το απόγευμα του Σαββάτου ο Φόμιτσεφ αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του.

Τι περιλάμβανε η συμφωνία για την απελευθέρωση της ουκρανικής πόλης από τους Ρώσους

Μάλιστα, κλείστηκε και συμφωνία: Οι Ρώσοι θα έφευγαν από την πόλη εάν όσοι είχαν όπλα τα παρέδιδαν στον δήμαρχο με ανταλλαγή για όσους είχαν κυνηγετικά τουφέκια. Ο Φόμιτσεφ είπε σε όσους διαμαρτύρονταν ότι οι Ρώσοι συμφώνησαν να αποσυρθούν «αν δεν υπάρχουν ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, είπε ο δήμαρχος, ήταν ότι οι Ρώσοι θα έκαναν μια έρευνα για Ουκρανούς στρατιώτες και όπλα και στη συνέχεια θα αναχωρούσαν. Ένα ρωσικό σημείο ελέγχου έξω από την πόλη θα παρέμενε.Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ρωσικές δυνάμεις ακόμη και εκεί όπου είχαν σημειώσει στρατιωτικές νίκες.

Το Σλάβιτιτς, με πληθυσμό 25.000 κατοίκων, βρίσκεται ακριβώς έξω από τη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ, στο οποίο το 1986 σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο. Το ίδιο το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.

«Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ στον αέρα. Πέταξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο πλήθος. Αλλά οι κάτοικοι δεν διαλύθηκαν, αντιθέτως, εμφανίστηκαν περισσότεροι από αυτούς», είπε ο Ολεξάντερ Πάβλιουκ, κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Σλάβιτιτς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε πως η Ρωσία «προσπαθεί να εντείνει τις δραστηριότητες των ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης στο Κίεβο για να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση και να διαταράξει το σύστημα δημόσιας και στρατιωτικής διοίκησης».

Δεν περίμενε ο Πούτιν την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών πολιτών

Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σχεδιάσει να καταλάβει τις πρωτεύουσες της Ουκρανίας εντός ημερών από την ανακοίνωση της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά αντιμετώπισε απροσδόκητα σκληρή αντίσταση.

Κι ενώ περιστασιακά ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο από μάχες στα δυτικά της πόλης, το κέντρο ήταν ήρεμο το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου δεκαπενθημέρου. «Καταρχήν ήθελαν ένα blitzkrieg, 72 ώρες για να πάρουν τον έλεγχο του Κιέβου και μεγάλου μέρους της Ουκρανίας, και όλα κατέρρευσαν», δήλωσε ο Μικαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, σε συνέντευξη στο Κίεβο.

«Είχαν κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνειδητοποίησαν πως ήταν επωφελές να περικυκλώνουν πόλεις, να κόβουν τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού και να αναγκάζουν τους κατοίκους αυτών των πόλεων να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα» είπε, περιγράφοντας την πολιορκία της Μαριούπολης, ως τακτική ψυχολογικού τρόμου και εξάντλησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλαγή σχεδίων από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας;

Ωστόσο, ο Ποντόλιακ, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Παρασκευή, πως οι δυνάμεις της Μόσχας θα επικεντρωθούν τώρα κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Φυσικά και δεν το πιστεύω. Δεν έχουν συμφέροντα στο Ντονμπάς. Τα κύρια συμφέροντά τους είναι το Κίεβο, το Τσερνιχίφ, το Χάρκοβο και το νότο – να καταλάβουν τη Μαριούπολη και να κλείσουν την Αζοφική Θάλασσα… τους βλέπουμε να ανασυντάσσονται και να προετοιμάζουν περισσότερα στρατεύματα για αποστολή», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ δήμαρχος απελευθέρωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ