Μια ρωσική αλυσίδα fast food θέλει να αντικαταστήσει τα McDonald’s προσφέροντας 100% ρωσικά προϊόντα. Το πρόβλημα είναι πως το νέο της λογότυπο μοιάζει τρομερά με αυτό της αμερικανικής αλυσίδας.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική ηγεσία ήθελε να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή για να παραγκωνίσει τα ξένα αγαθά. Το Κρεμλίνο τώρα, θέλει να αξιοποιήσει την απόσυρση των McDonald’s για να ξεκινήσει μια ρωσική αλυσίδα fast food με το λογότυπό της να θυμίζει πολύ εκείνο της αμερικανικής εταιρείας.
Το νέο λογότυπο της ρωσικής αλυσίδας «Θείος Βάνιας» - Ίδιο με αυτό των McDonald's
Αφότου η McDonald’s ανακοίνωσε το κλείσιμο των 850 υποκαταστημάτων της στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια πατριωτική εναλλακτική. Μια ρωσική αλυσίδα fast food πρόκειται να αντικαταστήσει την αμερικανική. Το όνομά της «Θείος Βάνιας» και το νέο της λογότυπο θυμίζει αρκετά εκείνο των McDonald’s.
Μια καταχώρηση εμπορικού σήματος για το franchise «Θείος Βάνιας», κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολοντίν να ανακοινώνει προηγουμένως πως σύντομα θα υπάρξουν υποκαταστήματα της ρωσικής αλυσίδας fast food στη Ρωσία.
Τρολάρισμα στα social media
Το λογότυπο μοιάζει με αστείο, αλλά προφανώς δεν είναι. Οι σχεδιαστές επέλεξαν ένα κίτρινο κυριλλικό «W» (για το Βάνια) σε κόκκινο φόντο, το οποίο είναι ίδιο ακριβώς με το «M» σε σχήμα τόξου της McDonald’s, αλλά γυρισμένο στο πλάι.
Όπως ήταν αναμενόμενο, την είδηση διακωμώδησαν οι χρήστες των social media. Μερικές από τις προτάσεις, μάλιστα που έδωσαν, για ρωσικές εναλλακτικές σε δυτικές εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα: το «Netflix» θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το «Njetflix» και το «Visa» με το «Hasta la visa».
Οικονομική ενίσχυση για την αλυσίδα «Θείος Βάνιας»
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε ότι η πόλη θα παράσχει το ισοδύναμο περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ για να τεθεί σε εφαρμογή η ρωσική αλυσίδα fast food, με επίσημο στόχο τα προϊόντα πρέπει να είναι «100% ρωσικά». Επιπλέον, οι τιμές θα πρέπει να είναι χαμηλότερες από αυτές των McDonald’s.
Η απόφαση της αμερικανικής αλυσίδας να σταματήσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία σηματοδότησε μια καμπή. Όταν ο όμιλος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Μόσχα το 1990, χαρακτηρίστηκε σύμβολο του τέλους του κομμουνισμού και της ρωσικής απομόνωσης.