Ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέι της Μόσχας, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ότι έναν χρόνο μετά τον εμβολιασμό του έχει υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων.
«Πέρασε ένας χρόνος και κάτι, και έχω υψηλή συγκέντρωση προστατευτικών αντισωμάτων. Όχι μόνον εγώ, αλλά και όλοι οι συνάδελφοί μου, μαζί με τους οποίους στις 30 Μαρτίου του περασμένου χρόνου εμβολιασθήκαμε» δήλωσε στην εκπομπή «Ντοκ-Τοκ» του Πρώτου Καναλιού της ρωσικής τηλεόρασης.
Πώς εξελίσσεται η συγκέντρωση αντισωμάτων
Ο Γκίντσμπουργκ είπε ότι στους εμβολιασθέντες με το ρωσικό εμβόλιο παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο των αντισωμάτων μπορεί να μειωθεί εάν η δεύτερη δόση του εμβολίου γίνει δύο εβδομάδες μετά την πρώτη και όχι μετά από 21 ημέρες, όπως προβλέπει η διαδικασία.
Παράλληλα, είπε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στη βρετανική, τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του στελέχους του ιού και πως το Ινστιτούτο Γκαμαλέι αυτή τη στιγμή διαμορφώνει δύο τεχνολογίες για την ταχεία προσαρμογή του εμβολίου στα νέα στελέχη του κορωνοϊού, σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί αναγκαίο.
Τον Νοέμβριο η συλλογική ανοσία στη Ρωσία
Ο Ρώσος επιστήμονας δήλωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τον Νοέμβριο του 2021 θα έχει εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιασθεί 10-11 εκατομμύρια άτομα και ίσως περισσότερα, αν ληφθούν υπόψη οι ξένες χώρες στις οποίες γίνονται εμβολιασμοί με το ρωσικό εμβόλιο.
Την ίδια ώρα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η φαρμακευτική εταιρεία Laboratorios Richmond SACIF ξεκίνησαν την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού στην Αργεντινή, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το RDIF, στην οποία επισημαίνεται ότι η παραγωγή του εμβολίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σε πλήρη ισχύ τον Ιούνιο.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η πρώτη παρτίδα των εμβολίων που θα παράγει η φαρμακευτική εταιρεία Laboratorios Richmond, στην οποία διαβιβάσθηκε η τεχνολογία παραγωγής του εμβολίου, θα σταλεί στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας για να ελεγχθεί η ποιότητα του σκευάσματος.
60 χώρες έχουν εγκρίνει ως σήμερα το ρωσικό εμβολίο
Η Αργεντινή ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο για επείγουσα χρήση (Emergency Use Authorization), ενώ οι εμβολιασμοί με το ρωσικό εμβόλιο στη χώρα ξεκίνησαν στις 29 Δεκεμβρίου του 2020.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V που θα παράγεται στην Αργεντινή, μελλοντικά θα μπορεί να εξάγεται σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Μέχρι σήμερα, το ρωσικό εμβόλιο έχει εγκριθεί σε 60 χώρες με πληθυσμό 3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.