Ο διεθνολόγος Γιώργος Τζογόπουλος κάνει λόγο για «τρομακτικές επιπτώσεις, χωρίς προηγούμενο», σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (σ.σ. χωρίς επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Δύσης) θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις, με τρομακτικές επιπτώσεις στο διεθνές σύστημα ασφάλειας.
Κάθε δύναμη θα μπορεί να υποστηρίζει ότι εφόσον η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα το ΝΑΤΟ δεν προτίθενται να επέμβουν για την προστασία συμμάχου τους, η χώρα που θα αισθάνεται δυνατή θα μπορεί να επιτυγχάνει το σκοπό της με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δρ Γιώργος Τζογόπουλος, στον Αθήνα 9,84.
Για τον κ. Τζογόπουλο «...το βασικό ερώτημα, πέραν της ουκρανικής αντίδρασης, συνίσταται στην αντίδραση της Δύσης απέναντι στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Θα υπάρξει στήριξή της από το ΝΑΤΟ, ή όχι; Και αυτό δεν έχει απαντηθεί, έχουν υπάρξει μόνο κάποιες γενικές δηλώσεις...
»Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν και του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν συνάγεται πως θα υπάρξουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν πάρα πολύ τη Ρωσία. Όπως συζητήθηκε στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ένα από τα αντίμετρα αφορά στη χρησιμοποίηση του αγωγού Νord Stream 2, διότι είναι γνωστό πως η Γερμανία ακολουθεί κυρίως οικονομική και ενεργειακή πολιτική έναντι της Ρωσίας και πολύ λιγότερο γεωπολιτική σε σχέση με ό,τι θα ήθελαν οι ΗΠΑ».
Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στη σημασία της υπογραφής του πρόσφατου ανακοινωθέντος μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, στο οποίο καταγράφεται -για πρώτη φορά- η δέσμευση της Κίνας να στηρίξει τη Ρωσία σε περίπτωση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά και αντίστοιχης στήριξης της Ρωσίας στην Κίνα, σε θέματα Ταϊβάν, ο Γιώργος Τζογόπουλος επισήμανε τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης.
«Νέοι αποκλεισμοί και νέες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας θα δημιουργήσουν ένα διεθνές σύστημα, στο οποίο η Δύση θα έχει απέναντί της και την Κίνα και τη Ρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα σε επίπεδο αστάθειας... Αστάθειας η οποία μπορεί να επηρεάσει και τα ελληνικά συμφέροντα, με ενδεχόμενο επακόλουθο την εξαγωγή κρίσεων στη Μέση Ανατολή», καταλήγει ο διεθνολόγος.