Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε σημαντική αναθεώρηση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι πρώτες εκδόσεις του κειμένου, το οποίο είναι ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης, δείχνουν πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης άλλαξαν, ως απάντηση στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ουκρανία και την αναπτυσσόμενη συνεργατική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.
Η δημοσίευση του εγγράφου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιανουάριο, καθυστέρησε, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως ήταν πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τώρα, λοιπόν, ουσιαστικά ξαναγράφεται για να αντικατοπτρίζει το πώς έχει αλλάξει ο κόσμος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθεί και ένα από τα άτομα που γνωρίζουν το θέμα τόνισε ότι ενδέχεται να υποστεί ακόμα περισσότερες αλλαγές.
Η σημασία Ευρώπης και Ασίας για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ
Το νέο προσχέδιο τονίζει, σύμφωνα με το Bloomberg, τη σημασία τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, που αποτελεί μετατόπιση από την προηγούμενη έκδοση, που επικεντρωνόταν περισσότερο στην Κίνα και την Ασία.
Αντί να υποβαθμίζει τη σημασία της Κίνας, το έγγραφο υποστηρίζει ότι τα γεγονότα στην Ευρώπη και την Ασία συνδέονται με έναν ιδιαίτερα περίπλοκο τρόπο.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, που χαράσσεται από κάθε κυβέρνηση από την εποχή της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν, παρέχει ένα από τα πιο σημαντικά παράθυρα στη θεώρηση του Λευκού Οίκου όσον αφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Με εντολή του Κογκρέσου, το έγγραφο σχεδιάζεται για να βοηθήσει τους βουλευτές να αξιολογήσουν τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια, να διευκρινίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους, εταίρους και αντιπάλους και να διασφαλίσει ότι οι εκπρόσωποι από ολόκληρο τον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν «μία φωνή» απέναντι στους ξένους ομολόγους.
ΗΠΑ: Ξεκάθαρη και παρούσα απειλή η Ρωσία, η πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα
Η πρόσφατη ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποδεικνύει μια πιθανή διατύπωση για τον τρόπο με τον οποίο το έγγραφο θα σταθμίσει τις απειλές από το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Η Ρωσία, είπε ο Μπλίνκεν, είναι μια «ξεκάθαρη και παρούσα απειλή», ενώ η Κίνα είναι «η πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη».
Το πιο ουσιαστικό από όλα, όμως, είναι ότι η νέα αυτή στρατηγική ενδεχομένως να υποστηρίξει ότι ούτε η πρόκληση της Ρωσίας στην Ευρώπη ούτε αυτή της Κίνας στην Ασία μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα.
«Για εμάς, υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο ενσωμάτωσης και μια συμβίωση στη στρατηγική που ακολουθούμε στην Ευρώπη και σε εκείνη που ακολουθούμε στον Ινδο-Ειρηνικό. Η μοναδική ικανότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνενώσει αυτά τα δύο είναι, νομίζω, χαρακτηριστικό της προεδρίας του στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 18 Μαΐου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.
Οι φιλοδοξίες της Κίνας για την Ταϊβάν στο επίκεντρο των ΗΠΑ λόγω... Ρωσίας
Ειδικότερα, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έφερε τις φιλοδοξίες της Κίνας προς το δημοκρατικά διοικούμενο νησί της Ταϊβάν στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ. Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν υποστήριξαν ότι η Κίνα πιθανότατα θα θεωρούσε την απάντηση της Αμερικής στην κρίση της Ουκρανίας ως παράδειγμα για το πώς θα αντιμετωπίσει πιο επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολλές οι εξελίξεις που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας εφαρμογής κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε συνεργασία με Ευρωπαίους συμμάχους, της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών προϋπολογισμών και της προθυμίας των συμμάχων του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν την τακτική δεκαετιών για προσεκτικές πολιτικές με στόχο την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Οι Κινέζοι θα παρακολουθήσουν αυτή την κατάσταση πολύ πολύ προσεκτικά» είπε τον περασμένο μήνα ο υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας, για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. «Θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να το ξεκαθαρίσουν».
Η «εταιρική σχέση» Κίνας-Ρωσίας, λόγος της αναθεώρησης του σχεδίου ασφαλείας των ΗΠΑ
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι επιδιώκουν να επιτεθούν στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, παρόλο που δεν την ελέγχει.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Σι έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν μια προσέγγιση «Ψυχρού Πολέμου» προς την Ασία.
Το Πεκίνο προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ενισχύοντας τους δεσμούς του με τα έθνη των νησιών του Ειρηνικού, ενώ επαναλαμβάνει τις αξιώσεις του για αμφισβητούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Η εστίαση της κυβέρνησης Μπάιντεν στη διασυνδεδεμένη φύση της Ευρώπης και της Ασίας οφείλεται, επίσης, στην ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση της «εταιρικής σχέσης» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, καθώς και στην προθυμία ασιατικών χωρών, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή.