Ξένη επιρροή θα θεωρείται η υποστήριξη που παρέχει ξένη πηγή σε πρόσωπο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο από τη Βουλή της Ρωσίας.
Η κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενέκρινε σήμερα σε τρίτη ανάγνωση νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να θεωρηθούν «ξένοι πράκτορες» φυσικά και νομικά πρόσωπα «που λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό, βρίσκονται υπό ξένη επιρροή και αναπτύσσουν στην Ρωσία πολιτική δράση». Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κρατικής Δούμας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ξένη επιρροή θα θεωρείται «η υποστήριξη που παρέχει ξένη πηγή σε πρόσωπο, είτε η επιρροή που ασκεί σε πρόσωπο, μεταξύ άλλων μέσω του εξαναγκασμού, των πεποιθήσεων ή άλλων τρόπων». Ξένες πηγές που παρέχουν οικονομική ή άλλη υποστήριξη θεωρούνται τα ξένα κράτη, οι κρατικοί και οι διεθνείς οργανισμοί, πολίτες άλλων χωρών και Ρώσοι, που ήδη έχουν τέτοια υποστήριξη.
Το νομοσχέδιο απαγορεύει στους «ξένους πράκτορες» να ασκούν εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες με ανήλικους και να τους τροφοδοτούν με ενημερωτικό υλικό, να συμμετέχουν σε δημόσιες προσφορές αγαθών και υπηρεσιών για τις κρατικές και δημοτικές ανάγκες, να λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, να κάνουν χρήση σημαντικών κρίσιμων υποδομών και να συμμετέχουν ως εμπειρογνώμονες σε κρατικές αξιολογήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης θέλουν να απαγορεύσουν στους «ξένους πράκτορες» να εργάζονται σε κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, να είναι μέλη εκλογικών επιτροπών και να διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις.
Ρωσία: Ποιες δομές δεν μπορούν να θεωρηθούν «ξένοι πράκτορες»
Παράλληλα, υπάρχει απαρίθμηση δομών, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν «ξένοι πράκτορες». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα όργανα δημόσιας εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι κρατικές εταιρείες και κρατικοί όμιλοι, τα πολιτικά κόμματα, οι ενώσεις εργοδοτών και τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια. Εκτός των άλλων το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την αναγνώριση ως «ξένων πρακτόρων», των μελών διεθνών οργανισμών που έχουν έρθει στην Ρωσία για να εργασθούν.
Σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, «ξένος πράκτορας» μπορεί να θεωρηθεί το άτομο ή η οργάνωση που διαπιστώνεται ότι έχουν ξένη χρηματοδότηση. Στα άτομα αυτά επίσης δεν απαγορεύεται να ασκούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, περίπου 130 άτομα και άλλες τόσες οργανώσεις έχουν αναγνωρισθεί στη Ρωσία ως «ξένοι πράκτορες».
To νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που αποτελεί γενικά τυπική διαδικασία. Θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Κρατική Δούμα.
Πηγή: Novayagazeta.eu