Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και τα νέα σενάρια για εισβολή στην Ουκρανία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.
Όσο κι αν η Ρωσία σε μόνιμη βάση αρνείται τα περί εισβολής στην Ουκρανία, ο φόβος των δυτικών χωρών όχι μόνο δεν παύει να υφίσταται, αλλά αναφέρεται και ανοικτά. Μάλιστα, οι ΗΠΑ προσδιόρισαν την επίθεση και χρονικά, θέτοντάς την έως την άλλη εβδομάδα.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κάλεσε σε εμφατικό τόνο τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν. Κάτι ανάλογο είχε κάνει κάποιες ώρες πριν και ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν.
Τζόνσον: «Φοβάμαι για την ασφάλεια της Ευρώπης»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης».
«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ομάδα ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», έκανε γνωστό ο Βρετανός εκπρόσωπος Τύπου, μετά το τέλος μιας τηλεδιάσκεψης του Τζόνσον με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.
«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», ανέφερε ακόμη το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ρωσία: Ετοιμη να συνεργαστεί με τους Βρετανούς
Σχεδόν παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είπε στον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικά θέματα.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετά τις συνομιλίες των δύο υπουργών, στη Μόσχα, «ο Σοϊγκού υπογράμμισε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είναι έτοιμο να εξετάσει τις προτάσεις για την αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικά θέματα. Επιτεύχθηκε κατανόηση για τη συνέχιση των επαφών μεταξύ υπουργείων Άμυνας».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι πλευρές επισήμαναν τη σημασία της συνέχισης των επαφών σε ζητήματα πρόληψης περιστατικών και μείωσης των κινδύνων ακούσιων συγκρούσεων στις στρατιωτικές δραστηριότητες», όπως και ότι στην ημερήσια διάταξη συμπεριλήφθηκαν «τα πιο επίκαιρα προβλήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών».