Η παρέμβαση της Κίνας στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία εδώ και έναν χρόνο, έχει σημάνει «συναγερμό» στη Δύση.
Η επίσκεψη του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι, στη Μόσχα, για συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο για τις διμερείς σχέσεις με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση στην Ταϊβάν, συνοδεύτηκε με συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος έβαλε στο περίφημο μακρύ τραπέζι τον εκπρόσωπο του Πεκίνου, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν κράτησε τις ίδιες αποστάσεις όπως με άλλους πολιτικούς από τη Δύση - με κυριότερο παράδειγμα τον Εμανουέλ Μακρόν.
H εγγύτητα επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση της κινεζικής αντιπροσωπείας ακριβώς στη μέση και όχι στις άκρες του τεράστιου αυτού τραπεζιού. Όταν κυκλοφόρησε το υλικό και έγινε αυτή η διαπίστωση, ερμηνεύτηκε ως μια εσκεμμένα συμβολική κίνηση, για να δείξει η ρωσική πλευρά ότι ένιωθε αρκετά ασφαλής ώστε να είναι τόσο κοντά στον εκπρόσωπο ενός τόσο σημαντικού φίλου.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει και συνάντηση κορυφής με τον Σι Τζινπίνγκ.
Ρωσία: Καλωσόρισε τον ενεργό ρόλο της Κίνας στις προσπάθειες «για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»
Στο τραπέζι του διαλόγου (και κυριολεκτικά) δεν θα μπορούσε να μην τεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Άλλωστε, πολλοί έχουν ερμηνεύσει ότι οι κινήσεις στα ανατολικά της Ευρώπης αφορούν τον ρόλο που προσπαθεί να αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή, με... το μάτι στραμμένο στην Κίνα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την Κίνα, που αναλαμβάνει «έναν πιο ενεργό ρόλο« στις προσπάθειες που καταβάλλονται «για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία». Μάλιστα, το Κρεμλίνο τόνισε πως εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα αυτό.
Μιλώντας λίγη ώρα αφότου ο Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως η επίσκεψη του Κινέζου διπλωμάτη έδειξε ότι οι δύο χώρες έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.
«Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει έναν θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Σεργκέι Λαβρόφ και Ουάνγκ Γι δεν συζήτησαν κάποιο «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία
Όπως επίσης ανακοίνωσε η Μαρία Ζαχάροβα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, δεν συζήτησαν «το υποτιθέμενο κινεζικό σχέδιο για την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία».
«Παρατηρούμε δηλώσεις ορισμένων Δυτικών πολιτικών και ρεπορτάζ ΜΜΕ αναφορικά με κάποιου είδους "κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο". Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Επί του θέματος πρόσθεσε ότι «οι Κινέζοι εταίροι μας μας ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης καθώς και για την προσέγγισή τους για μια πολιτική διευθέτηση. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση κάποιου ξεχωριστού (ειρηνευτικού) σχεδίου».
«H αποστολή κινεζικών όπλων στη Ρωσία θα ανέτρεπε τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία»
Οι κινήσεις των τελευταίων ωρών στη Μόσχα έφερε ξανά σε πρώτο πλάνο τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν τι θα άλλαζε στην ισορροπία του πολέμου στην Ουκρανία εάν τελικά η Κίνα προμήθευε με όπλα τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατηγόρησαν αυτή την εβδομάδα την Κίνα ότι σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία για να την ενισχύσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, κάτι που διαψεύδει το Πεκίνο. Αν ισχύει, αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα της σύρραξης που διαρκεί εδώ και έναν χρόνο.
Από την έναρξη του πολέμου η Κίνα πρόσφερε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη, αποφεύγοντας την αποστολή όπλων ή οποιαδήποτε εμφανή στρατιωτική εμπλοκή.
Κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος πούλησαν drones και άλλον εξοπλισμό στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα χρειάστηκε να στραφεί προς το Ιράν για να λάβει τα αναγκαία όπλα, όπως μαχητικά drones.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης προμηθεύσει τη Ρωσία με ρουκέτες και οβίδες πυροβολικού.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν πλέον μήπως το Πεκίνο κάνει το ίδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τη Δευτέρα (20/2) την προειδοποίησή του, αφού είχε προηγουμένως δηλώσει μια ημέρα νωρίτερα ότι η Κίνα σχεδιάζει την προμήθεια όπλων στη Ρωσία, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έδωσε στοιχεία για να υποστηρίξει αυτή την κατηγορία, η διατύπωση της οποίας εντάσσεται στις ευαίσθητες πληροφορίες που δημοσιοποιεί η Ουάσιγκτον για να προλάβει ή να διαταράξει τα ρωσικά πολεμικά σχέδια.
Πώς οι κινήσεις της Κίνας μπορούν να επηρεάσουν τις ισορροπίες στην Ουκρανία
«Το γεγονός ότι ο Άντονι Μπλίνκεν επέλεξε να δημοσιοποιήσει αυτές τις ανησυχίες υποδηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ασφαλείς πληροφορίες», εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Μακ Γκρέγκορ, ερευνητής ειδικός στα θέματα της Ανατολικής Ασίας στον Ινστιτούτο Lowy του Σίδνεϊ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, τις χαρακτήρισε «ψευδείς πληροφορίες».
Μια συρροή όπλων προερχόμενων από την Κίνα «θα ανακάτευε την τράπουλα» του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε ο Μικ Ράιαν, ειδικός θεμάτων Στρατηγικής, απόστρατος στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο βιομηχανικών συστημάτων. Προς το παρόν, η Ρωσία υστερεί σε σχέση με τη Δύση. Αν η Κίνα εμπλακεί, όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ουκρανία χάρη στη βιομηχανική ικανότητα της Δύσης εξαφανίζεται αμέσως. Τα κινεζικά πυρομαχικά θα έκαναν δύσκολη τη ζωή των Ουκρανών, είτε πρόκειται για πυρομαχικά του πυροβολικού, για βλήματα ακριβείας ή για όπλα μακρού βεληνεκούς που λείπουν στη Ρωσία», υποστήριξε ο Ράιαν.
Η Κίνα και ο πόλεμος «δι' αντιπροσώπων»
Ο Κινέζος στρατιωτικός σχολιαστής Σονγκ Τζονγκπίνγκ έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα στείλει όπλα στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η πολιτική, η εμπορική και η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στο Πεκίνο είχε ενισχυθεί πριν ακόμη τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
«Η Κίνα δεν θα ακούσει τα αιτήματα των ΗΠΑ. Θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία σύμφωνα με τις δικές της εθνικές βουλήσεις και τις ανησυχίες της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το διακύβευμα είναι σημαντικότερο και ότι η Ουκρανία μετατρέπεται σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων, που αντιστοιχεί στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ, καθηγητή Σπουδών Στρατηγικής και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Curtin του Περθ της Αυστραλίας, «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κρίσιμη στιγμή για το περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας, για την παγκόσμια τάξη».
Μια απόφαση εξαγωγής όπλων θα συνιστούσε «τεράστιο βήμα» για την Κίνα, το οποίο θα την εξέθετε στις δυτικές κυρώσεις, θα έκαιγε τις εναπομείνασες γέφυρες με την Ουάσιγκτον και θα καταπόντιζε τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη. Όμως, η προοπτική της ήττας της Ρωσίας ανησυχεί το Πεκίνο, σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ.
Σε αυτό το σενάριο «η Κίνα θα έμενε μόνη», είπε και πρόσθεσε: «Η Ρωσία είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που υποστηρίζει την Κίνα».
Αντίστροφα, μια ρωσική νίκη θα σήμαινε «στρατηγική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών» και θα συνέβαλλε στο αφήγημα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το οποίο η Δύση βρίσκεται σε παρακμή - μια ιδέα που κλονίζεται από την αποτελμάτωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Κίνα θα προσπαθήσει να παίξει τον ρόλο του ισορροπιστή στη σύρραξη, παίρνοντας θέση ακριβώς στη μέση ανάμεσα στη διακινδύνευση και στο όφελος: προμήθεια όπλων μέσω εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, μέσω της Βόρειας Κορέας ή της ομάδας Wagner μάλλον, παρά απευθείας στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. «Πιστεύω ότι η προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας θα είναι περισσότερο υπόγεια», επισήμανε καταληκτικά ο Μουράβιεφ.