Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες μέσα στην Ουκρανία γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει, δήλωσε σήμερα στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τόνισε, μάλιστα, ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία αν τέτοιες ζώνες δεν μπορέσουν να δημιουργηθούν. Έναν και πλέον χρόνο αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία οι κεντρικοί πολεμικοί στόχοι του Πούτιν δεν έχουν εκπληρωθεί παρά τον έλεγχο που ασκεί η Ρωσία σχεδόν στο ένα πέμπτο της χώρας.
Καμία πλευρά δεν δείχνει πως σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με υπολογισμούς Δυτικών στρατιωτικών.
Μεντβέντεφ: Η Ρωσία χρειάζεται αποστρατιωτικοποιημένους διαδρόμους γύρω από τις περιοχές που διεκδικεί
Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που αυτοπαρουσιάζεται δημόσια ως ο πιο πολεμοχαρής αξιωματούχος του Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία χρειάζεται αποστρατιωτικοποιημένους διαδρόμους γύρω από τις περιοχές τις οποίες διεκδικεί -και για τις οποίες η Ουκρανία λέει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τον έλεγχό τους από τη Ρωσία.
«Πρέπει να επιτύχουμε όλους στους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης η οποία αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
«Πρέπει να διώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους που λειτουργούν σε μεσαίες και μικρές αποστάσεις, δηλ. 70-100 χιλιόμετρα, να την αποστρατιωτικοποιήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ.
Η Ρωσία θα χρειαστεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία αν δεν εγκαθιδρυθούν τέτοιες ζώνες, είπε, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Κίεβο ή ακόμη την πόλη Λβιβ της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ουκρανία λέει πως δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί ρωσική κατοχή της γης της.
Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 18% της Ουκρανίας
Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 17-18% της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης μιας λωρίδας γης στα ανατολικά και κατά μήκος της ακτογραμμής της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Ο εξουθενωτικός πόλεμος με το πυροβολικό ανάμεσα σε δύο σκληραγωγημένους και καλά εφοδιασμένους στρατούς ήταν δαπανηρός για τη Ρωσία και την Ουκρανία, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Η Ρωσία επιμένει πως θα επιτύχει όλους τους πολεμικούς στόχους της και έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της. Η Δύση λέει πως αυτό που ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αποκαλεί «ύβρη» του Πούτιν θα αποδειχθεί με την ήττα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εδώ. Αν χρειάζεται να πας στο Κίεβο, τότε χρειάζεται να πας στο Κίεβο, αν χρειάζεται να πας στο Λβιβ, τότε χρειάζεται να πας στο Λβιβ προκειμένου να καταστρέψεις αυτή τη μόλυνση», είπε ο Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Μεντβέντεφ είπε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να μπει σε απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και πως ενδιαφέρεται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω συνομιλιών.
Προειδοποίησε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε προσπάθεια να καταληφθεί η χερσόνησος της Κριμαίας θα είναι λόγος ώστε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «απολύτως οποιοδήποτε όπλο».