Ο αντιπολιτευόμενος Γεβγκένι Ρόιζμαν, συνελήφθη, σήμερα, το πρωί της Τετάρτης, για «δυσφήμηση» του στρατού, στη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, ο 59χρονος Γεβγκένι Ρόιζμαν, πρώην δήμαρχος της Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια και ένας από τους τελευταίους γνωστούς αντιπολιτευόμενους στη Ρωσία που εξακολουθούσαν να είναι ελεύθεροι, συνελήφθη σήμερα, για «δυσφήμηση» του στρατού, όπως μετέδωσε το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.
«Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού», αδίκημα για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Εισέβαλαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν
Περίπου δέκα ένοπλοι αστυνομικοί με στολές παραλλαγής πήγαν στο σπίτι του αντιπολιτευόμενου το πρωί, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε το δίκτυο Mash στην εφαρμογή Telegram.
Η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο του συνηγόρου του Ρόιζμαν, του Βλάντισλαβ Ινταμτζάποφ, στο διαμέρισμα του αντιπολιτευόμενου, όπου διεξαγόταν έρευνα, μετέδωσε το TASS. «Πρόκειται για παραβίαση του δικαιώματος στην υπεράσπιση», κατήγγειλε ο δικηγόρος, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται το TASS.
Ο Ρόιζμαν άνοιξε παράθυρο του διαμερίσματός του και φώναξε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σπίτι του ότι τον διώκουν για «δυσφήμηση» του στρατού, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του στη Μόσχα. Ο Ρόιζμαν, δήμαρχος της Γεκατερίνμπουργκ μεταξύ του 2013 και του 2018, μπορεί ως εκ τούτου να μεταφερθεί στη συνέχεια στη ρωσική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το TASS, η έρευνα ξεκίνησε από ένα βίντεο που κατήγγελλε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και το οποίο δημοσιοποίησε ο αντιπολιτευόμενος στο κανάλι του στο Youtube.
Ο Ρόιζμαν καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο Ρόιζμαν είχε ήδη καταδικαστεί πρόσφατα και του είχε επιβληθεί τρεις φορές πρόστιμο επειδή καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία. «Ξέρω ότι θα μπορούν να με συλλάβουν», δήλωνε στα τέλη Αυγούστου ο ίδιος στο AFP. «Δεν έχω αυταπάτες, δεν φοβάμαι».
Μετά την συντριβή της από τα προηγούμενα κύματα καταστολής, η ρωσική αντιπολίτευση αποδεκατίστηκε από τότε που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από ακριβώς έξι μήνες. Οι τελευταίοι μεγάλοι επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν μεταναστεύσει ή έχουν μπει φυλακή.
Πρόσφατα, οι Ίλια Γιασίν και Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, δύο αντιπολιτευόμενοι που είχαν παραμείνει στη Ρωσία, φυλακίστηκαν επειδή καταδίκασαν τη σύγκρουση. Αυτοί κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών. Πριν από αυτούς, ο γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, είχε φυλακιστεί τον Ιανουάριο του 2021.