Η Ρωσία επεκτείνει τις στρατιωτικές της υποδομές κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, προετοιμαζόμενη πιθανώς για μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, μεταδίδει η Wall Street Journal.
Οι κινήσεις αυτές της Ρωσίας περιλαμβάνουν την επέκταση στρατιωτικών βάσεων πλησίον της πόλης Πετροζαβόντσκ, περίπου 160 χλμ. ανατολικά της Φινλανδίας, όπου σχεδιάζεται ένα νέο αρχηγείο, που θα μπορούσε να διοικεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα.
Αξιωματούχοι ενόπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών δυτικών χωρών φέρονται να προειδοποιούν ότι οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να σχηματίσουν τη «ραχοκοκαλιά» των δυνάμεων της Ρωσίας, καθώς προετοιμάζεται για μια σύρραξη με το ΝΑΤΟ.
Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για τις κινήσεις της Ρωσίας
Από την έναρξη του πολέμου που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει κατ' επανάληψη ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει τα επόμενα χρόνια επίθεση κατά κρατών-μελών της Συμμαχίας.
Η Φινλανδία, που μοιράζεται μια μεθόριο μήκους 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κλιμακώνει τις υβριδικές επιχειρήσεις εναντίον της αφότου εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις μάχες στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας καταγράφοντας μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, κάτι που ανάγκασε τη Μόσχα να προχωρήσει τα περασμένα χρόνια σε αναδιάταξη δυνάμεων από άλλες περιοχές. Σύμφωνα με έρευνα διεθνών ΜΜΕ τον περασμένο Ιούνιο, οι περισσότερες από τις χερσαίες μονάδες της Ρωσίας στα σύνορα με τη Φινλανδία εστάλησαν στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Κρίστοφερ Καβόλι, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ρωσία ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της πολύ ταχύτερα του αναμενομένου.
«Παρά τις εκτεταμένες απώλειες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός ανασυγκροτείται και αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές», δήλωσε ο Καβόλι σε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ρωσία θα παράγει μηνιαίως 250.000 βλήματα πυροβολικού και θα μπορούσε έτσι να δημιουργήσει ένα απόθεμα τριπλάσιο εκείνου των ΗΠΑ και της Ευρώπης μαζί.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η Μόσχα έχει εξαπολύσει επίσης κεκαλυμμένες, αλλά και ανοικτές απειλές προς τη Δύση λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία, ακόμη και για πιθανή προσφυγή στο πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, αποχώρησαν από τη συνθήκη απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού και ενισχύουν την ασφάλειά των συνόρων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ πιέζουν για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρο το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.