Το πλέον σύγχρονο πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας εντάχθηκε και επισήμως στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το υποβρύχιο Knyaz Vladimir (πρίγκιπας Βλαντίμιρ) το οποίο έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava με πυρηνική γόμωση, εντάχθηκε σήμερα στο Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια των επίσημων εορτασμών για την Ημέρα της Ρωσίας.
Δοκιμές βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία
Σύμφωνα με το αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχο Νικολάι Εφμένοφ, ο οποίος παρέστη στην επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας στο υποβρύχιο, το πλήρωμα του υποβρυχίου κατά την περίοδο των δοκιμών έδειξε τις ικανότητές του και στις 29 Οκτωβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε επιτυχής εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Bulava, ακολουθώντας τροχιά από τη Λευκή Θάλασσα έως το πεδίο δοκιμών Κούρα που βρίσκεται στην χερσόνησο Καμτσάτκα.
Το ρωσικό υπουργείο προέβη στην ανακοίνωσή του αυτή σε μια στιγμή που παρατηρείται ρήξη με τις χώρες της Δύσης για την ανατολική Ουκρανία και εν μέσω φόβων για έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό των εξοπλισμών που επακολούθησε μετά το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Βίντεο: Το νέο πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας
Το πρώτο αναβαθμισμένο μοντέλο υποβρυχίου τύπου 955A, κλάσεως Borei αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία εκσυγχρονισμού του πυρηνικού πολεμικού στόλου τον οποίο θέλει να αναβαθμίσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων κλάσης Borei ξεκίνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά η υλοποίησή του καθυστέρησε λόγω έλλειψης πόρων χρηματοδότησης και αποτυχημένων δοκιμών του πυραύλου Bulava.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά με τη Ρωσία
Η αρχιτεκτονική του ελέγχου των εξοπλισμών παγκοσμίως, η οποία διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, άρχισε να αλλάζει μετά το τέλος της Συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς ( INF- Intermediate –Range Nuclear Forces Treaty).
Τον περασμένο Αύγουστο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την εν λόγω Συνθήκη, κατηγορώντας την Μόσχα ότι την παραβιάζει, κάτι που η ίδια αρνείται. Η ισχύς της Νέας Συνθήκης START, της τελευταίας μεγάλης Συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών που έχει υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, λήγει το 2021. Η εν λόγω συνθήκη περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι δύο μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου.