Στολίσκος πολεμικών πλοίων της Ρωσίας κατέπλευσε στο λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα ενόψει σχεδιαζόμενων ναυτικών ασκήσεων στην Καραϊβική σε μια επίδειξη ισχύος της Μόσχας προς τις ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία, που διεξήγαγαν πυραυλικές δοκιμές στον Ατλαντικό εν πλω προς την Κούβα, αναμένεται να παραμείνουν τους ερχόμενους μήνες στην περιοχή.
Μολονότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κούβα έχουν πει ότι η άφιξη των ρωσικών πλοίων δεν συνιστά απειλή, θεωρείται ευρέως ως μια επίδειξη δύναμης από τη Μόσχα και υπενθύμιση ότι μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα ρωσικά γυμνάσια στην Καραϊβική
Πρώτο από τα ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασε το βυτιοφόρο «Ακαντέμικ Πάσιν» στην πρωτεύουσα της Κούβας -περίπου 90 μίλια από το νοτιότερο άκρο της Φλόριντα – κι ένα ρυμουλκό, το «Νικολάι Τσίκερ», πριν τον κατάπλου της φρεγάτας «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» και του πυρηνικού υποβρυχίου «Καζάν», που σύμφωνα με την Κούβα δεν μεταφέρει πυρηνικά όπλα.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι η εκτίμηση στην Ουάσιγκτον είναι ότι οι κινήσεις της Ρωσίας και ο ελλιμενισμός πολεμικών της πλοίων στην Κούβα «δεν συνιστά άμεση απειλή για τις ΗΠΑ».
Μήνυμα Πούτιν στην Ουάσιγκτον
Η Ρωσία είναι επί μακρόν σύμμαχος της Κούβας και της Βενεζουέλας, που αμφισβητούν την αμερικανική ηγεμονία στην περιοχή και τα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη έχουν κατά καιρούς σταλεί στην Βενεζουέλα.
Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας λαμβάνουν χώρα λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιεί αμερικανικής προέλευσης όπλα για να πλήττει στόχους εντός ρωσικών εδαφών για να προστατέψει το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Μετά την απόφαση Μπάιντεν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει σε «ασύμμετρα βήματα» αντιποίνων σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Το στρατιωτικό, αμυντικό και διπλωματικό δόγμα της Ρωσίας δίνει μεγάλη σημασία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που θεωρείται ότι εντάσσονται στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως αντίβαρο στις δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ευρώπη.