Δικαστήριο στη Ρωσία διέταξε σήμερα την προσωρινή κράτηση μιας βραβευμένης σκηνοθέτιδας, της Γεβγκένια (Ζένια) Μπέρκοβιτς, η οποία κατηγορείται για «απολογία της τρομοκρατίας» με αφορμή ένα από τα έργα της, εν μέσω της καταστολής των διαφωνούντων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η 38χρονη καλλιτέχνιδα, που κινδυνεύει με κάθειρξη 7 ετών, θα κρατηθεί μέχρι τις 4 Ιουλίου, ανακοίνωσε το δικαστήριο Ζαμοσκβορέτσκι της Μόσχας.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Μπέρκοβιτς και η θεατρική συγγραφέας Σβετλάνα Πετριτσούκ ήταν υπό έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές για το έργο «Φίνιστ, το γενναίο γεράκι», που έκανε πρεμιέρα το 2020. Το έργο αυτό, σε σενάριο της Πετριτσούκ και σκηνοθεσία της Μπέρκοβιτς, αφηγείται την ιστορία Ρωσίδων που παντρεύτηκαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Η 43χρονη Πετριτσούκ αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου αργότερα σήμερα.
Αντιδράσεις από καλλιτέχνες στην Ρωσία
Το «Φίνιστ, το γενναίο γεράκι», κέρδισε δύο θεατρικά βραβεία «Χρυσή Μάσκα» πέρσι ενώ η Μπέρκοβιτς ήταν υποψήφια για το βραβείο σκηνοθεσίας.
Την κράτηση των δύο γυναικών καταδίκασαν πολλοί εξέχοντες καλλιτέχνες και εκπρόσωποι του πολιτισμού στη Ρωσία. Η δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ είπε ότι η υπόθεση σε βάρος τους καταδεικνύει «υπερβολική άγνοια», δεδομένου ότι το έργο επί της ουσίας στέλνει ένα μήνυμα κατά της τρομοκρατίας. «Οι ηρωίδες αφήνουν τις οικογένειές τους, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά τους και πηγαίνουν σε μια κόλαση με τους εραστές τους που τους υπόσχονται αγάπη και ευτυχισμένη ζωή» σχολίασε σε ανάρτησή της στο Telegram. «Εκεί, αρχικά γίνονται σχεδόν σκλάβες και στη συνέχεια επιστρέφουν στην πατρίδα τους ως κρατούμενες. Είναι σαφές ότι η παραγωγή είχε αντιτρομοκρατικό μήνυμα», πρόσθεσε.
Μια έκκληση για την απελευθέρωση των δύο γυναικών, την οποία ξεκίνησε η ανεξάρτητη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα», έχει ήδη συγκεντρώσει 3.000 υπογραφές. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι πέρσι η Μπέρκοβιτς είχε δημοσιεύσει στίχους κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Γεβγκένια Μπέρκοβιτς είναι πρώην μαθήτρια και συνεργάτιδα του σκηνοθέτη Κίριλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος ζει πλέον εξόριστος στη Γερμανία και είναι γνωστός για τα έργα του που ασκούν κριτική στη ρωσική ελίτ.