Η εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε την Πέμπτη να επιβληθεί πρόστιμο σε βάρος του αντιπολιτευόμενου Γεβγκένι Ρόιζμαν, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Ζητώ να καταδικαστεί ο Ρόιζμαν…σε πρόστιμο 260.000 ρουβλίων», περίπου 3.000 ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, δήλωσε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατά τη δίκη του αντιπολιτευόμενου, ενός εκ των τελευταίων μεγάλων επικριτών του Κρεμλίνου που συνεχίζει να βρίσκεται στην Ρωσία και εκτός της φυλακής, για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού που γίνεται στο Γεκατερίνμπουργκ, τη μεγάλη πόλη των Ουραλίων της οποίας υπήρξε δήμαρχος.
Ο 60χρονος Ρόιζμαν, που δήλωσε αθώος στη δίκη του η οποία ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, κινδυνεύει με έως και 5 χρόνια κάθειρξης.
Αυτό το αδίκημα είναι «μικρής βαρύτητας», εξήγησε ο εισαγγελέας, κάνοντας επίσης λόγο για «ελαφρυντικά» όπως το ότι έχει μικρά παιδιά και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Ο Ρόιζμαν κατηγορείται ότι δυσφήμησε τον στρατό της Ρωσίας σε βίντεο του 2022
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Βλαντισλαβ Ιματζάποφ ζήτησε την απελευθέρωση του πελάτη του.
Ο Γεβγκένι Ρόιζμαν κατηγορείται ότι «δυσφήμησε» τον ρωσικό στρατό σε βίντεο που ανήρτησε στο YouTube τον Ιούλιο του 2022 επικρίνοντας τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κινδυνεύει με έως πέντε χρόνια κάθειρξης, με βάση τον νόμο που υιοθετήθηκε στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022. Με βάση αυτόν, πολλοί Ρώσοι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, έχουν φυλακιστεί.
Ο Ρόιζμαν, που ήταν δήμαρχος στο Γεκατερίνμπουργκ, μια πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων από το 2013 έως το 2018, θεωρείται μια από τις τελευταίες μεγάλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που παραμένει στη Ρωσία και που, για την ώρα, έχει αποφύγει την επιβολή ποινής φυλάκισης.
Αφού κατηγορήθηκε ότι «δυσφήμησε» τον ρωσικό στρατό πέρυσι τον Αύγουστο, ο Ρόιζμαν δεν τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, αλλά του απαγορεύθηκε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και να δίνει συνεντεύξεις.
Άλλες σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη Ρωσία έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ιλιά Γιάσιν ή ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά.