Economist: Η Ρωσία σταλινοποιείται, οι ελευθερίες περιορίζονται, η οικονομία καταρρέει - iefimerida.gr

Economist: Η Ρωσία σταλινοποιείται, οι ελευθερίες περιορίζονται, η οικονομία καταρρέει

Ρώσος στρατιώτης
Ρώσος στρατιώτης / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για την εισβολή στην Ουκρανία ονειρευόταν να επαναφέρει τη δόξα της ρωσικής αυτοκρατορίας. Και κατέληξε να επαναφέρει την τρομοκρατία του Ιωσήφ Στάλιν.

Αυτό έγινε όχι μόνο επειδή εξαπέλυσε τον πιο βίαιο και απρόκλητο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1939, αλλά και γιατί, ως αποτέλεσμα αυτού, μετατράπηκε σε δικτάτορα στη χώρα του -ένας Στάλιν του 21ου αιώνα, ο οποίος καταφεύγει όλο και περισσότερο στα ψέματα, τη βία και την παράνοια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το εξώφυλλο του «Economist»
Το εξώφυλλο του «Economist»

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των ψευδών του Πούτιν, αρκεί να δει κάποιος πώς σχεδιάστηκε ο πόλεμος. Ο πρόεδρος της Ρωσίας πίστευε ότι η Ουκρανία θα κατέρρεε ταχύτατα, και γι' αυτό δεν προετοίμασε τον λαό του για την εισβολή ούτε τους στρατιώτες του για την αποστολή τους -μάλιστα διαβεβαίωσε τις ελίτ ότι δεν θα εισέβαλε στη γειτονική χώρα.

Έπειτα από δύο φοβερές εβδομάδες στο πεδίο της μάχης, ακόμα αρνείται ότι διεξάγει ίσως τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945. Προκειμένου να διατηρήσει αυτό το μεγάλο ψεύδος, έχει κλείσει όλα σχεδόν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, απειλεί δημοσιογράφους με φυλάκιση έως 15 έτη αν δεν μεταδίδουν την επίσημη προπαγάνδα, και συλλαμβάνει κατά χιλιάδες τους διαδηλωτές στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Επιμένοντας ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις διεξάγονται για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, η κρατική τηλεόραση επανασταλινοποιεί τη Ρωσία.

Economist: Το μέγεθος της παράνοιας του Πούτιν

Η όρεξη του Πούτιν για βία γίνεται φανερή στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο. Έχοντας αποτύχει να κερδίσει μια εύκολη νίκη, η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει τον πανικό προκαλώντας λιμό στις ουκρανικές πόλεις και χτυπώντας τυφλά. Στις 9 Μαρτίου χτύπησε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Αν ο Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά των αδελφών Σλάβων που εκθείαζε στα γραπτά του, στο εσωτερικό του θα προκαλέσει σφαγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και για να εκτιμηθεί το μέγεθος της παράνοιας του Πούτιν, φανταστείτε πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη πυρός από την Ουκρανία. Ακόμα οι δυνάμεις της προωθούνται, ειδικά στον νότο. Ίσως να καταλάβει και το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Παρ' όλα αυτά, αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μήνες, ο Πούτιν δύσκολα θα αντιμετωπιστεί ως νικητής.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η Ρωσία καταφέρει να επιβάλει μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί είναι τώρα ενωμένοι απέναντι στον εισβολέα. Το ανδρείκελο του Πούτιν δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς δυνάμεις κατοχής, αλλά η Ρωσία δεν έχει τους οικονομικούς ούτε τους στρατιωτικούς πόρους για να διαφυλάξει ούτε τη μισή Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό στρατιωτικό δόγμα, για την καταστολή μιας εξέγερσης -στην προκειμένη περίπτωση υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ- οι κατακτητές θα χρειάζονταν 20 με 25 στρατιώτες ανά 1.000 άτομα πληθυσμό. Η Ρωσία έχει λίγο περισσότερους από 4 στρατιώτες.

Αν, όπως άρχισε να μεταδίδει το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δεν επιβάλει μια κυβέρνηση-μαριονέτα, επειδή δεν μπορεί, τότε θα πρέπει να επιδιώξει έναν συμβιβασμό με την Ουκρανία σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Αλλά ακόμα και τότε δεν θα είναι εύκολο να διατηρήσει σε εφαρμογή μια τέτοια συμφωνία. Τι θα κάνει αν η μεταπολεμική Ουκρανία επανακτήσει τη φιλοδυτική της δυναμική; Θα εισβάλει ξανά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίθεση στην Ουκρανία ήταν καταστροφικό λάθος του Πούτιν

Η επίθεση στην Ουκρανία ήταν ένα καταστροφικό λάθος για τον Πούτιν. Κατέστρεψε τη φήμη του ρωσικού στρατού ως μιας τρομερής πολεμικής μηχανής, καθώς αποδείχθηκε αναποτελεσματικός απέναντι σε έναν μικρότερο και χειρότερα εξοπλισμένο, αλλά με ισχυρό κίνητρο, αντίπαλο.

Η Ρωσία έχει χάσει τόνους εξοπλισμού και έχει πολύ μεγάλες απώλειες, σχεδόν ίσες, μέσα σε δύο εβδομάδες, με αυτές που είχε η Αμερική από τότε που εισέβαλε στο Ιράκ το 2003.

Επιπλέον, ο Πούτιν έφερε καταστροφικές κυρώσεις στη χώρα του. Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πρόσβαση στο σκληρό νόμισμα που χρειάζεται για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα και να σταθεροποιήσει το ρούβλι. Επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το ανοιχτό πνεύμα, όπως η Ikea και η Coca-Cola, έχουν κλείσει τις πόρτες τους. Κάποια τρόφιμα έχουν έλλειψη.

Οι δυτικοί εξαγωγείς κρατούν ζωτικά υλικά συντήρησης, οδηγώντας εργοστάσια σε κλείσιμο. Οι κυρώσεις στην ενέργεια -περιορισμένες προς το παρόν- απειλούν να πιέσουν ασφυκτικά το ξένο συνάλλαγμα που χρειάζεται η Ρωσία για τις εισαγωγές της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Economist: Τι έκανε ο Στάλιν και τι κάνει ο Πούτιν

Οπως έκανε ο Στάλιν πριν από αυτόν, ο Πούτιν καταστρέφει την μπουρζουαζία, τον κινητήριο μοχλό για τον εκμοντερνισμό της Ρωσίας.

Αντί να σταλούν στα γκουλάγκ, εγκαταλείπουν τη χώρα τους για πόλεις όπως η Κωνσταντινούπουλη και το Ερεβάν, στην Αρμενία.

Όσοι επιλέγουν να μείνουν φιμώνονται από τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι. Επιπλέον, θα πληγούν από τον πληθωρισμό και την οικονομική αποδιάρθρωση. Σε δύο μόλις εβδομάδες έχασαν τη χώρα τους.

Ο Στάλιν διοικούσε μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Όσο αιμοσταγής και αν ήταν, αντλούσε ισχύ από μια πραγματική ιδεολογία. Ακόμα και όταν διέπραττε ακρότητες, κρατούσε ενωμένη τη σοβιετική αυτοκρατορία. Κατά την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας, διασώθηκε λόγω της απίστευτης αυτοθυσίας της χώρας του, η οποία έκανε περισσότερα από κάθε άλλη προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν δεν έχει κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα. Αποτυγχάνει να κερδίσει τον πόλεμο που ο ίδιος επέλεξε και ταυτόχρονα φτωχοποιεί τον λαό του: το καθεστώς του δεν διαθέτει ιδεολογικό πυρήνα. Ο «Πουτινισμός», έτσι όπως είναι, αναμειγνύει τον εθνικισμό με την ορθοδοξία, προς κατανάλωση από το κοινό της τηλεόρασης. Στις επαρχίες της Ρωσίας, που εκτείνονται σε 11 διαφορετικές χρονικές ζώνες, δυσφορούν ήδη γι' αυτόν τον πόλεμο της Μόσχας.

Economist: Όσο αποτυγχάνει ο Πούτιν τόσο η Ρωσία θα γίνεται πιο επικίνδυνη

Καθώς γίνεται ορατό το μέγεθος της αποτυχίας του Πούτιν, η Ρωσία θα εισέλθει στο πιο επικίνδυνο σημείο της σύγκρουσης. Οι αντίπαλες ομάδες στο εσωτερικό του καθεστώτος θα στραφούν η μία κατά της άλλης, σε ένα σπιράλ αλληλοκατηγοριών. Ο Πούτιν, φοβούμενος ένα πραξικόπημα, δεν θα εμπιστεύεται κανέναν και ενδεχομένως να χρειαστεί να παλέψει για να παραμείνει στην εξουσία. Είναι πιθανό, επίσης, να επιχειρήσει να αλλάξει την τροχιά του πολέμου τρομοκρατώντας τους εχθρούς του στην Ουκρανία και να απομακρύνει τους δυτικούς υποστηρικτές τους με χρήση χημικών όπλων, ή ακόμα και με ένα πυρηνικό χτύπημα.

Όπως διαπιστώνει ο κόσμος, θα πρέπει να δράσει για να μειώσει τον κίνδυνο. Θα πρέπει να καταρρίπτει τα ψεύδη του Πούτιν, ενισχύοντας την αλήθεια.

Οι δυτικές τεχνολογικές εταιρείες έκαναν λάθος που έκλεισαν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, γιατί έτσι παρέδωσαν στο καθεστώς τον πλήρη έλεγχο στη ροή των πληροφοριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυβερνήσεις που καλωσορίζουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να κάνουν το ίδιο με τους Ρώσους εμιγκρέδες.

Το ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει στον κατευνασμό της βίας του Πούτιν -τουλάχιστον στην Ουκρανία- συνεχίζοντας να εξοπλίζει της κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στηρίζοντάς τον όταν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει την πίεση στον Πούτιν, επιβάλλοντας ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις, αν και με μεγάλο κόστος για την παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, η Δύση μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει την παράνοια του Πούτιν. Ο ΝΑΤΟ μπορεί να δηλώσει ότι δεν θα χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις, εφόσον δεν επιτεθούν πρώτες. Να μη δώσει πάτημα στον Πούτιν να σύρει τη Ρωσία σε έναν ευρύτερο πόλεμο, επιβάλλοντας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα απαιτήσει στρατιωτική εμπλοκή.

Όσο πολύ και αν θέλει η Δύση ένα καινούργιο καθεστώς στη Ρωσία, θα πρέπει να δηλώσει ότι δεν θα το υποδαυλίσει. Η απελευθέρωση είναι ευθύνη του ρωσικού λαού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς βυθίζεται η Ρωσία, η αντίθεση με τον πρόεδρο της διπλανής πόρτας είναι κραυγαλέα. Ο Πούτιν είναι απομονωμένος και ηθικά νεκρός. Ο Ζελένσκι είναι ο γενναίος Καθένας, ο οποίος εμψύχωσε τον λαό του και τον κόσμο. Είναι το αντίθετο του Πούτιν -ίσως και η νέμεσή του.

Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει η Ρωσία αν απελευθερωθεί από τον Στάλιν τού 21ου αιώνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ