Οι εισαγγελείς στη Ρωσία ζήτησαν σήμερα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 25 ετών στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά -Μουρζά, ο οποίος δικάζεται για προδοσία, δήλωσε η δικηγόρος του Μαρία Εϊσμοντ.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, η ποινή αυτή για τον πολιτικό ζητήθηκε για τρία ποινικά αδικήματα – «για δυσφήμιση» του ρωσικού στρατού, άσκηση δραστηριοτήτων «ανεπιθύμητης οργάνωσης» και προδοσία. Η δίκη του Καρά -Μουρζά διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
Παρόμοια δήλωση έκανε και ο δικηγόρος του Βαντίμ Προχόροφ στην εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe.
Ο 41χρονος είναι ένας από τους λίγους εξέχοντες αντιπολιτευόμενους που παρέμειναν στη Ρωσία και συνέχισαν να μιλούν κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Καρά-Μουρζά αποκαλούσε την κυβέρνηση Πούτιν ως «καθεστώς δολοφόνων»
Ο Καρά-Μουρζά βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2022. Λίγες ώρες πριν την σύλληψή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN είχε μεταδώσει μια συνέντευξη μαζί του, στην οποία ο πολιτικός έλεγε ότι η Ρωσία διοικείται από «ένα καθεστώς δολοφόνων».
Αρχικά προφυλακίσθηκε με την ποινική κατηγορία της «δυσφήμισης» του ρωσικού στρατού. Η αφορμή ήταν μια ομιλία του σε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αριζόνα, στην οποία επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, χαρακτηρίσθηκε «ξένος πράκτορας», ένας όρος με συνειρμούς κατασκοπείας τον οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν αποδώσει σε πολλούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους ξεκίνησε μια άλλη ποινική υπόθεση εναντίον του Ρώσου πολιτικού βάσει ενός άρθρου σχετικά με την άσκηση δραστηριοτήτων μιας «ανεπιθύμητης οργάνωσης».
Ο Καρά-Μουρζά για αρκετά χρόνια ήταν συντονιστής του κινήματος «Ανοιχτή Ρωσία» (η οργάνωση αναγνωρίσθηκε ως «ανεπιθύμητη» στη Ρωσία) και το 2019 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Ελεύθερη Ρωσία» με έδρα τις ΗΠΑ (που επίσης αναγνωρίζεται ως «ανεπιθύμητη» οργάνωση στη Ρωσία). Το 2021, όταν η Ρωσία κατέστησε πιο αυστηρές τις επιπτώσεις για τη συνεργασία με «ανεπιθύμητες οργανώσεις», ο Καρά-Μουρζά εγκατέλειψε το εν λόγω ίδρυμα για να συνεχίσει τις πολιτικές του δραστηριότητες από τη Ρωσία.
Η Ρωσία τον κατηγορεί για προδοσία
Τον Οκτώβριο του 2022, του ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της προδοσίας. Ο δικηγόρος του Βαντίμ Προχόροφ δήλωσε ότι ο Καρά-Μουρζά κατηγορήθηκε για προδοσία για αυτά που είχε πει σε τρεις δημόσιες ομιλίες: για μια ομιλία του στη Λισαβόνα όπου αναφέρθηκε στον παράνομο τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες στη Ρωσία, μια ομιλία που έκανε στην τελετή βράβευσης του Ρώσου ιστορικού Γιούρι Ντμίτριεφ (ο οποίος έκανε αποκαλύψεις για μαζικούς τάφους την περίοδο των σταλινικών διώξεων και εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών) από τη Νορβηγική Επιτροπή Ελσίνκι, όπου ο Καρά-Μουρζά μίλησε για κρατική τρομοκρατία στη Ρωσία και μια ομιλία στη Επιτροπή Ελσίνκι στις ΗΠΑ, όπου ο πολιτικός μίλησε για το πληροφοριακό παραπέτασμα στη Ρωσία.
Στις 16 Μαρτίου ο δικηγόρος του πολιτικού ανέφερε ότι ο Καρά-Μουρζά δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί από την απομόνωση στην αίθουσα του δικαστηρίου εξαιτίας της σημαντικής επιδείνωσης της υγείας του.
Στις 6 Μαρτίου το Δικαστήριο της πόλης της Μόσχας παρέτεινε την κράτηση του Καρά-Μουρζά για έξι μήνες, Η αίτηση που είχε κατατεθεί με όλες τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες ο Καρά-Μουρζά είχε διαγνωσθεί με «πολυνευροπάθεια» (συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο των ασθενειών, βάσει των οποίων αποκλείεται η διαμονή στην απομόνωση) απορρίφθηκε.
Στις 22 Φεβρουαρίου ο δικηγόρος του ανέφερε ότι ο πολιτικός εστάλη στην απομόνωση για τέσσερα εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος της μεταφοράς του στην απομόνωση, τον οποίο επικαλέστηκε η διεύθυνση της φυλακής, ήταν η παραβίαση των εσωτερικών κανονισμών.
Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά είναι ο γιος του διακεκριμένου Ρώσου δημοσιογράφου και τηλεοπτικού παρουσιαστή Βλαντίμιρ Καρά -Μουρζά του πρεσβύτερου, που πέθανε το 2019. Μεταξύ του 2015 και του 2017, ο Καρά-Μουρζά ο νεότερος είχε νοσηλευθεί με συμπτώματα δηλητηρίασης. Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat (που αναγνωρίζεται ως «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία) έγραψε ότι πριν από την πρώτη νοσηλεία του τον παρακολουθούσε η FSB. Ο Καρά-Μουρζά είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τη δηλητηρίασή του, η οποία όμως δεν ξεκίνησε ποτέ.