Εκατοντάδες drones και βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν έχει παραγγείλει η Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Τρίτη διπλωματική πηγή στα Ηνωμένα Έθνη στο Γερμανικό Πρακτορείο .
«Γνωρίζουμε πως το Ιράν σκοπεύει να αυξήσει τις παραδόσεις στη Ρωσία», να τής προμηθεύσει «μεγάλες ποσότητες» τέτοιων οπλικών συστημάτων, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα στράφηκε στην Τεχεράνη για να αντιμετωπίσει την οξεία έλλειψη πυρομαχικών που αντιμετωπίζει. «Δεν νομίζω πως στάλθηκαν ακόμη», συμπλήρωσε η πηγή.
Η Ρωσία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει ήδη εκατοντάδες UAVs ιρανικής κατασκευής, τύπου Shahed-136. Η Μόσχα αρνείται πως αξιοποιεί τα λεγόμενα UAVs-«καμικάζι». Το Ιράν πάντως επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο πως προμήθευσε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Αντιδρώντας, οι χώρες μέλη της ΕΕ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν, που υφίστατο ήδη φάσμα τιμωρητικών μέτρων.
Δυνάμει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε μετά τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, απαγορεύεται στο Ιράν να κλείνει τέτοιες συμφωνίες για την πώληση όπλων. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και τη Γερμανία ζήτησαν τον Οκτώβριο να διενεργηθεί έρευνα από τον διεθνή οργανισμό για τις επιθέσεις με τη χρήση οπλικών συστημάτων ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Σύμβουλος Ζελένσκι: Το Ιράν δεν έχει στείλει ακόμη πυραύλους στη Ρωσία
Πάντως, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, το Ιράν δεν έχει ακόμη παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία και ίσως να μην το κάνει λογω της διπλωματικής πίεσης που του ασκείται και των πολιτικών αναταραχών που αντιμετωπίζει.
Όπως δήλωσε ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, οι δυνάμεις της Ρωσίας ξεμένουν από ιρανικά drones της πρώτης παρτίδας που έχουν παραλάβει και διαθέτουν ικανό αριθμό πυραύλων κρουζ στο οπλοστάσιό τους που αρκεί μόνον για «δύο ή τρία» κύματα επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει επιδιώξει να ανανεώσει το οπλοστάσιό της αγοράζοντας ιρανικούς πυραύλους. Μάλιστα τον περασμένο μήνα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας επισκέφθηκε την Τεχεράνη και φέρεται να περιλάμβανε και πυραύλους στη λίστα με τα ψώνια. Αλλά ο Ποντόλιακ λέει ότι η συμφωνία δεν έχει προχωρήσει ακόμη. «Το Ιράν έχει δεχθεί τεράστια διπλωματική πίεση και οι διαδηλώσεις επίσης ασκούν πίεση στην κυβέρνησή του», δήλωσε.