Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2023, μετά την απαγόρευση της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.
Η εκτίμηση που έκαναν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές που βρίσκονται κοντά σε μεγάλους Ρώσους παραγωγούς, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των προβλέψεων των αναλυτών της αγοράς για τον συνδυασμένο αντίκτυπο της απαγόρευσης και του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι πηγές είπαν ότι το πραγματικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.
Ο Alexei Kokin της τράπεζας πλήρους εξυπηρέτησης της Ρωσίας, Otkritie, συμφώνησε σε γενικές γραμμές με την εκτίμησή τους για τον πιθανό αντίκτυπο των δυτικών μέτρων στη ρωσική παραγωγή. «Είναι περίπου ο ίδιος με τον όγκο των θαλάσσιων προμηθειών στην ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι παραγωγοίο θα μπορέσουν να το εκτρέψουν αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία με τα έσοδά της από το πετρέλαιο
Η Δύση θέλει να πιέσει οικονομικά τη Ρωσία για να μειώσει την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εσόδων της Ρωσίας, τα οποία παρέμειναν υψηλά, καθώς η διακοπή της παραγωγής και των πωλήσεων μετά τις δυτικές κυρώσεις αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές.
Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν πάνω από το ένα τρίτο τους πρώτους 10 μήνες του έτους. Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.
Η ΕΕ, ο μεγαλύτερος αγοραστής της, μείωσε τις αγορές ως απάντηση στη σύγκρουση, αλλά η Μόσχα εξέτρεψε επιτυχώς την προσφορά στην Ασία και οι εξαγωγές υποχώρησαν ελαφρά στα 7,6 εκατομμύρια βαρέλια. Με το βλέμμα στο 2023, ένας από τους κύριους παράγοντες θα είναι το ανώτατο όριο που τα κράτη της G7 και η ΕΕ θα συμφωνήσουν για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Η Δύση προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι χώρες της Δύσης επιδιώκουν να επιτύχουν μια δύσκολη ισορροπία, αφενός περιορίζοντας τα εισοδήματα της Μόσχας από το πετρέλαιο και αφετέρου αποφεύγοντας κραδασμούς στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία., με τη Μόσχα να έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε όσους συμμετέχουν. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν οι ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο που έχει αγοραστεί σε υψηλότερη τιμή από το συμφωνημένο ανώτατο όριο.
Η αντιμετώπιση αυτού του εμποδίου θα μπορούσε να πάρει χρόνο και να προκαλέσει διαταραχές, είπαν ορισμένοι αναλυτές, με την αμερικανική τράπεζα JPMorgan να βλέπει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου ως «βουβό», καθώς η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά της πλοία και να διευθυτήσει τις αποστολές σε Κίνα και Ινδία.