Εξαιρετικά τεταμένη είναι η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με ακόμη ένα θρίλερ, στη Μαύρη Θάλασσα αυτήν τη φορά, να προστίθεται στα πολλά επεισόδια το τελευταίο διάστημα.
Στη Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο «Ντονμπάς» του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού πλέει προς το Στενό του Κερτς και δεν συμμορφώνεται με τις εντολές για αλλαγή πορείας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB).
Στα όσα υποστηρίζει η Μόσχα, άμεση υπήρξε η απάντηση του Κιέβου, καθώς ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, δήλωσε πως το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται νόμιμα στη Αζοφική Θάλασσα, όπου «η περιοχή ανήκει και στις δύο χώρες».
«Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες διέκριναν μια απειλή από ένα σκάφος έρευνας και διάσωσης -ένα σκάφος χωρίς όπλα. Γενικά, η Αζοφική Θάλασσα είναι μια κοινή υδάτινη περιοχή, βρισκόμαστε εκεί νόμιμα», είπε ο Ρέζνικοφ.
«Στις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 09:12 το πλοίο "Ντονμπάς" του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού απομακρύνθηκε από το λιμάνι της Μαριούπολης και κινήθηκε προς την κατεύθυνση του στενού Κερτς. Η ουκρανική πλευρά δεν υπέβαλε αίτημα για πέρασμα από το κανάλι Κερτς-Γιελένσκι», ανέφερε το μήνυμα της FSB.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή και όπως μετέφερε η ΕΡΤ, στη 1:45 μ.μ., το πλοίο της Συνοριακής Φρουράς της FSB προειδοποίησε το «Ντονμπάς» ότι πρέπει να υποβάλει αίτηση σύμφωνα με τους ρωσικούς νόμους, προκειμένου να περάσει το στενό. Σε απάντηση, το ουκρανικό πλοίο ισχυρίστηκε πως δεν σχεδιάζει να διέλθει από εκεί.
Προς το παρόν, το «Ντονμπάς» βρίσκεται σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από το στενό του Κερτς και δεν συμμορφώνεται με τις εντολές για αλλαγή πορείας. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Πούτιν: Η ρωσοφοβία είναι πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας, μιας εμπόλεμης ζώνης που βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων εντάσεων μεταξύ Δύσης και Μόσχας, υποφέρουν από «ρωσοφοβία», η οποία είναι «ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία».
«Πρέπει να μιλήσω για τη ρωσοφοβία ως ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς (σ.σ. την ανατολική Ουκρανία), το βλέπουμε, το γνωρίζουμε. Και αυτό μοιάζει ασφαλώς στη γενοκτονία για την οποία μιλήσατε» είπε ο Ρώσος ηγέτης, απευθυνόμενος σε έναν δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο πρόεδρος Πούτιν απαντούσε στον Ρωσοουκρανό Κίριλ Βισίνσκι, ο οποίος του ζήτησε να εισαχθούν οι έννοιες της «γενοκτονίας» και της «υποκίνησης σε γενοκτονία» στη ρωσική νομοθεσία. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ουκρανία το 2018 και το 2019, είπε ότι «οι ρωσόφωνοι και μέλη του ρωσικού λαού» στο Ντονμπάς ζουν κάτω από «ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης» και συνέκρινε την κατάσταση στην περιοχή με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Εδώ και επτά χρόνια, η περιοχή του Ντονμπάς έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η Ρωσία θεωρείται ο κύριος στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής των ανταρτών, μολονότι η ίδια το διαψεύδει. Η Μόσχα και τα ρωσικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν συχνά το Κίεβο ότι υποκίνησε τον πόλεμο, ακολουθώντας μια πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ρωσόφωνων, παρά τις διαψεύσεις των ουκρανικών αρχών.
Το 2015 ο Βλ. Πούτιν είχε δηλώσει ότι η άρνηση του Κιέβου να παραδώσει φυσικό αέριο στις περιοχές των αυτονομιστών θα μπορούσε να εκληφθεί ως «γενοκτονία». Τέσσερα χρόνια αργότερα, υποστήριξε ότι η ανακατάληψη των εδαφών αυτών από το Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, το 1995.