Ρωσία - Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζινπίνγκ: «Να διευθετηθεί η κρίση μέσω διαλόγου» - iefimerida.gr

Ρωσία - Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζινπίνγκ: «Να διευθετηθεί η κρίση μέσω διαλόγου»

Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ
Τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν οι Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: Jason Lee-Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τεταμένη κατάσταση στα σύνορα της Ρωσίας-Ουκρανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ.

Όπως γνωστοποίησε το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του είχαν σήμερα (16/2) μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, με επίκεντρο κυρίως την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης μέσω του διαλόγου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία, ο Σι Τζινπίνγκ «χαιρέτισε τη δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ» για την επίλυση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της «επανεξισορρόπησης των ευρω-κινεζικών σχέσεων με στόχο μια μεγαλύτερη αμοιβαιότητα», κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές.

Επιπλέον, «ενθάρρυνε την Κίνα να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Λιθουανίας και να χειριστεί τα κινεζικά αιτήματα μέσω του διαλόγου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε, στα τέλη Ιανουαρίου, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει τις εισαγωγές από τη Λιθουανία. Η Λιθουανία εκτιμάται πως «τιμωρείται», διότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει επίσημη αντιπροσωπεία στο Βίλνιους.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ευχήθηκε επίσης «τη σταδιακή επανάληψη των πτήσεων» μεταξύ της Γαλλίας και της Κίνας, που έχουν μειωθεί δραστικά λόγω των υγειονομικών μέτρων που έλαβε η Κίνα μπροστά στην επιδημία Covid-19.

Υπενθύμισε, εξάλλου, «τις γαλλικές και ευρωπαϊκές προσδοκίες σε σχέση με την επικύρωση των θεμελιωδών συμβάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, ιδίως σχετικά με την αναγκαστική εργασία και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ», αναφερόμενος στην τύχη των Ουιγούρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ