Η Ρωσία θα απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η ουκρανορωσική ένταση κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία και τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
«Η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη θα διακοπεί»
Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, στην Κριμαία, και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
«Από τις 24 Απριλίου και ώρα 21.00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη θα διακοπεί», ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στο Ria Novosti.
Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, την ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και το «τρίγωνο» ανοικτά της Χερσονήσου του Κερτς, κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Οπούκσκι. Η ζώνη είναι η πλέον επίμαχη, διότι βρίσκεται κοντά στον Πορθμό του Κερτς που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις απαγορεύσεις στη ναυσιπλοΐα
Εντάσεις έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν στη ζώνη αυτή, όπως στο επεισόδιο του 2018, όταν η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία. Τότε, το Κίεβο και οι Δυτικοί είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι θέτει σκοπίμως εμπόδια στην ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων μέσω του Πορθμού του Κερτς, τον έλεγχο του οποίου διεκδικεί η Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η Ρωσία έχει κατασκευάσει γέφυρα επάνω από τον Πορθμό για να συνδέσει το έδαφός της με την προσαρτημένη χερσόνησο. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις απαγορεύσεις στη ναυσιπλοΐα που αποφάσισε η Ρωσία, καταγγέλλοντας από χθες, πριν ακόμη γίνουν γνωστές, «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας». Το Κίεβο τόνισε επίσης, ότι, βάσει της Σύμβασης του Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, «η Ρωσία δεν πρέπει να παρεμποδίζει ή να παρενοχλεί τις μεταφορές μέσω του Πορθμού με κατεύθυνση την Αζοφική Θάλασσα».