Μήνυμα της Ρωσίας στη Δύση: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια - iefimerida.gr

Μήνυμα της Ρωσίας στη Δύση: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία τόνισε την Παρασκευή (2/6) με επίσημο τρόπο πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια.

Μάλιστα, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για ένα θέμα που πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνονται, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάνουν, τελικά, κουμάντο στη στρατιωτική συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άσκησε πιέσεις την Πέμπτη 1 Ιουνίου για να γίνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ και ζήτησε από τη στρατιωτική συμμαχία να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας, αν η ένταξη του Κιέβου σε αυτήν δεν είναι δυνατή προς το παρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωσία: «Από τις κύριες προκλήσεις η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να προσχωρήσει στη συμμαχία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε:

«Λυπούμαστε να πούμε πως αυτό δείχνει την έλλειψη προετοιμασίας, την απροθυμία και την ανικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου να επιλύσει υπάρχοντα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, βέβαια, είναι μια από τις κύριες προκλήσεις και ένα από τα δυνητικά προβλήματα για πολλά-πολλά χρόνια» σημείωσε ακόμη ο Πεσκόφ, και συμπλήρωσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλές χώρες της ΕΕ, παραδόξως, το γνωρίζουν αυτό καλά. Όμως, δυστυχώς, η Ουάσιγκτον διατάζει και πληρώνει για τη μελωδία στο ΝΑΤΟ. Η ΕΕ είναι, απλώς, ένα πειθήνιο όργανο σε αυτήν την ορχήστρα».

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν μια μέρα μέλη του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, ωστόσο, κανένα πραγματικό βήμα ή χρονοδιάγραμμα δεν έχει δημοσιευθεί που θα φέρει πράγματι την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά της», προειδοποίησε ακόμη ο Πεσκόφ. «Αυτό αποκλείει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την άμεση προσέγγισή του στα σύνορά μας», τόνισε.

Το Κρεμλίνο θεωρεί πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης αποδεικνύει την εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία και την έχει επικαλεστεί ως έναν σημαντικό λόγο για την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, προκαλώντας το ξέσπασμα της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΝΑΤΟ, που έχει τώρα 31 μέλη, μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας φέτος, λέει πως είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία, που δεν θέτει καμία απειλή για τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ