Η παραγωγή Ουκρανίας και Ρωσίας είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Τετάρτη ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας δεν θα μπορούσε να λυθεί χωρίς την αποκατάσταση της ουκρανικής αγροτικής παραγωγής και της ρωσικής παραγωγής τροφίμων και λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προστέθηκε στην ήδη μεγάλη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οδηγώντας τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη και επηρεάζοντας τα logistics, εκτροχιάζοντας ενδεχομένως την οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τα πράγματα, πυροδοτώντας μια τρισδιάστατη κρίση που καταστρέφει τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, ενέργειας και χρηματοπιστωτικών συστημάτων για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της παρθενικής του επίσκεψης στην Αμπούζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.
«Δεν υπάρχει πραγματικά καμία πραγματική λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, αν δεν υπάρξει επαναφορά στη γεωργική παραγωγή της Ουκρανίας και την παραγωγή τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις παγκόσμιες αγορές παρά τον πόλεμο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Γκουτέρες: Να διασφαλίσουμε σταθερή ροή τροφίμων και ενέργειας
Ακόμη, δήλωσε αποφασισμένος να διευκολύνει τον διάλογο για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ένα περαιτέρω «αρνητικό σοκ» στην υποσαχάρια Αφρική, εκτοξεύοντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και αυξάνοντας τον κίνδυνο της πείνας για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.
Η πρόσθετη πίεση έρχεται καθώς πολλές χώρες εξακολουθούν να ταλανίζονται από την παρατεταμένη πανδημία της COVID-19.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε μια σταθερή ροή τροφίμων και ενέργειας μέσω των ανοιχτών αγορών, αίροντας όλους τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές, κατευθύνοντας τα πλεονάσματα και τα αποθέματα σε όσους έχουν ανάγκη και διατηρώντας προβάδισμα στις τιμές των τροφίμων για να περιορίσουμε την αστάθεια της αγοράς», είπε ο Γκουτέρες.