Την ώρα που ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα να δει τις επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανάλυση του Guardian εξηγεί γιατί ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει πολύ στενά περιθώρια, μόλις λίγων ημερών, για να διατάξει εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ή αποχώρησή τους από τη μεθόριο.
Οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν κυκλώσει από τρεις πλευρές την Ουκρανία μπορούν να παραμείνουν μόνον για ελάχιστα 24ωρα στις προκεχωρημένες θέσεις τους ειδάλλως η πολεμική της ετοιμότητα κινδυνεύει να μειωθεί, σημειώνουν δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί. Οι θέσεις αυτές, που συχνά προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τις δεινές καιρικές συνθήκες, μπορούν να κρατηθούν για λίγο διάστημα και ήδη υπάρχουν ενδείξεις καταπόνησης και κόπωσης των στρατιωτών όπως προκύπτει από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάπου 100 Ρώσοι στρατιώτες κατασκήνωσαν επί μέρες χωρίς τρόφιμα σε σιδηροδρομικό σταθμό σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία, κι αναγκάστηκαν να κοιμούνται στο πάτωμα και να αγοράζουν μόνοι τους τροφή, όπως προκύπτει από αναρτήσεις που εντόπισε ο στρατιωτικός αναλυτής Ρομπ Λι.
Αλλά και στη Λευκορωσία, Ρώσοι στρατιώτες που έχουν στήσει τους καταυλισμούς τους σε δάση γύρω από το Χόινικι, περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, «πίνουν πολύ και πουλάνε τα καύσιμά τους», όπως ανέφερε κάτοικος της πόλης, σε μια προφανή έλλειψη πειθαρχίας παρά το τεταμένο κλίμα και την αιωρούμενη απειλή του πολέμου.
Oι εκτιμήσεις των ειδικών
Δυτικές μυστικές υπηρεσίες υπολογίζουν ότι περίπου το ένα τρίτο των δυνάμεων της Ρωσίας έχει αναπτυχθεί σε προκεχωρημένες θέσεις, κι είναι έτοιμο να αναλάβει δράση. Την περασμένη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να κρατήσει τις δυνάμεις της εκεί που βρίσκονται σήμερα, παρά για λίγα μόνον 24ωρα, Με την άπόψή του συμφωνεί και ο αναλυτής χερσαίου πολέμου στη δεξαμενή σκέψης Rusi, Νικ Ρέινολντς: «Αν είναι να χρησιμοποιηθούν οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, αυτό θα γίνει πιθανότητα πολύ σύντομα, όσο είναι κατά το δυνατόν ξεκούραστοι», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι διοικητές των ρωσικών μονάδων θα θελήσουν να κινηθούν «σε λίγες μέρες» για να μην μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, θεωρεί ότι είναι κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα αφού κατά τη γνώμη του ο Πούτιν θα δοκιμάσει τις δυτικές αντιδράσεις στην αναγνώριση των αποσχισθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ανάπτυξη εκεί - και επίσημα πλέον – Ρώσων στρατιωτών υπό το μανδύα της «ειρηνευτικής» δύναμης. «Θα έχουν μια μικρή περίοδο αναγνώρισης και για να σκεφτούν τι κάνει και τι σχεδιάζει η Δύση. Θα αξιολογήσουν τις αντιδράσεις μας κι αν αυτές δεν είναι αρκετά ισχυρές ή αρκούντως πειστικές, τότε το επόμοενο στάδιο θα περιλαμβάνει περισσότερα περιστατικά στα de facto ουκρανικά σύνορα», σχολίασε.
Φυσικά, καταλήγει ο Guardian, η Ρωσία μπορεί – όπως είχε ξανακάνει την περασμένη άνοιξη - να αποσύρει τις δυνάμεις της από το μέτωπο και να τις επαναφέρει στις θέσεις, όπου είχαν αναπτυχθεί τον περασμένο Ιανουάριο και να είναι ετοιμοπόλεμες μόλις ανεφοδιαστούν. Ή να τις στείλει πίσω στις βάσεις τους σε νότιες ή δυτικές περιοχές της χώρας, ενίοτε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Αλλά όπως και να έχει λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις δυνάμεις από τις καιρικές συνθήκες, την κόπωση και τον πλημμελή εφοδιασμό τους, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να είναι κρίσιμα.