Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανή, την οποία κατηγορεί ως μέλος του «τάγματος Αζόφ», που πυροδότησε τη βόμβα στο αυτοκίνητο της Ντάρια Ντούγκινα, διέφυγε στην Εσθονία με ένα Mini Cooper.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η Natalia Vovk -στην οποία επιρρίπτουν την ευθύνη για τη δολοφονία της κόρης του στενού συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, χρησιμοποίησε τη 12χρονη κόρη της για να τη βοηθήσει να εντοπίσει την 29χρονη Ντάρια Ντούγκινα.
Πιστεύεται ότι η βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού είχε ως στόχο τον Ντούγκιν, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί με το ίδιο αυτοκίνητο με τη δημοσιογράφο κόρη του, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει τελικά με ένα άλλο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για «κατάπτυστο έγκλημα» προσθέτοντας ότι το θύμα ως «δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας».
Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή στη δολοφονία της Ντούγκινα με τον πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί για «άσχημες» επιθέσεις από τη Ρωσία στην επέτειο της ανεξαρτησίας από την ΕΣΣΔ, ενώ έχει ήδη θέσει τη χώρα σε αυξημένο συναγερμό για τις επόμενες ημέρες και απαγορεύτηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις για το επόμενο τετραήμερο.
Χθες Δευτέρα, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) υποστήριξε ότι η Vovk, μητέρα που υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό, έφθασε στη Μόσχα με στόχο να δολοφονήσει τη Ντούγκινα προτού διαφύγει στην Εσθονία. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της κι ένα βίντεο που φέρεται να τη δείχνει στη Μόσχα την ώρα της έκρηξης.
Φιλορωσικοί ιστότοποι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη Vovk μέλος του εθνικιστικού «τάγματος» Ναζόφ, που η Ρωσία κατηγορεί για ναζισμό.
Έντονος σκεπτικισμός για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας
Οι ισχυρισμοί της FSB αντιμετωπίζονται με έντονο σκεπτικισμό από στρατιωτικούς ειδικούς και δυτικά ΜΜΕ, όπως ο Guardian και η Bild, που απορούν με το πόσο γρήγορα έλυσαν οι ρωσικές υπηρεσίες την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, να προβούν σε κάποια σύλληψη και σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ένα μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να ταξίδεψε τόσο εύκολα και να μπήκε στη Ρωσία.
Διεθνείς παρατηρητές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κρύβονται πίσω από τη δολοφονία Ρώσοι πράκτορες που ήθελαν να φιμώσουν τον πατέρα του θύματος, τον 60χρονο «εγκέφαλο του Πούτιν», όπως αποκαλείται από δυτικά ΜΜΕ ο 60χρονος Ντούγκιν.
Η Ρωσία πολιτική επιστήμων και αναλύτρια Αικατερίνα Μιχαήλοβνα Σούλμαν λέει ότι η έκρηξη οργής μεταξύ των φιλοκαθεστωτικών σχολιαστών στη Ρωσία μετά τη δολοφονία της Ντούγκινα δείχνει ύποπτη: «η αντίδραση ήταν άμεση. Φαίνεται σαν να περίμεναν να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε. Όποιος κι αν ευθύνεται, πρόσθεσε η Σούλμαν, η δολοφονία «θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί κάποια δημόσια οργή στη Ρωσία, ώστε να δικαιολογηθούν ακόμη πιο ενεργές κατασταλτικές ενέργειες από το κράτος».
Από την πλευρά του ο επίτιμος καθηγητής της Σχολής Σλαβονικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών του University College London, Μαρκ Γκαλεότι σημειώνει: «Η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκιν θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αποτέλεσμα σκληρών ανταγωνισμών εντός της υπερεθνικιστικής κοινότητας ή εσωτερικών μαχών μεταξύ της ανασφαλούς ελίτ της Ρωσίας. Πολλές πολιτικές δολοφονίες στο παρελθόν – που αρχικά είχαν αποδοθεί στη ρωσική κυβέρνηση – αποδείχθηκαν αποτέλεσμα σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων. (Παρεμπιπτόντως, οι βόμβες αυτοκινήτων ήταν το σήμα κατατεθέν των διαμάχων συμμοριών στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990.)
Χθες το βράδυ μια ομάδα κατά του Πούτιν, ο Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός (ΝRA), ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση, μια ανάληψη ευθύνης, που αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το οι κατηγορίες κατά της Ουκρανίας μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ στον Πούτιν, αντί να ενισχύσουν την υποστήριξη. Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσται βάσει του σχεδίου. Οι επιχειρήσεις στο Ντονμπάς τρεκλίζουν με τα στρατεύματα να εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε έναν βίαιο πόλεμο φθοράς με έως και 60.000 ρωσικές απώλειες μέχρι στιγμής».