Οι αρχές της Ρωσίας σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα για τους άνδρες σε ηλικία επιστράτευσης, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε στη Meduza, έναν ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, ότι η απαγόρευση θα τεθεί πιθανότατα σε ισχύ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη βρετανική Mirror.
Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε έκτακτη ομιλία και ανακοίνωσε άμεση «μερική επιστράτευση» σε μια προσπάθεια να «γυρίσει» την κατάσταση στην Ουκρανία υπέρ του.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου περιέγραψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το διάταγμα, λέγοντας ότι η κινητοποίηση θα αφορά μόνο Ρώσους με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία και ότι θα κληθούν περίπου 300.000 άτομα.
Αλλά, στην πραγματικότητα το ίδιο το διάταγμα δίνει πολύ ευρύτερους όρους, πυροδοτώντας φόβους μεταξύ των Ρώσων ότι μπορεί να συμβεί μια ευρύτερη επιστράτευση στο μέλλον.
Αυτό οδήγησε σε μαζική έξοδο Ρώσων στρατιωτικής ηλικίας που εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση.
Οι τιμές των αεροπορικών εκτοξεύτηκαν στα ύψη και τα εισιτήρια για χώρες που δεν απαιτούν βίζα, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, εξαντλήθηκαν.
Περισσότεροι από 8.500 Ρώσοι ταξίδεψαν στη γειτονική Φινλανδία το Σάββατο από ξηράς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της φινλανδικής συνοριοφυλακής Matti Pitkäniitty.
Οργή στο Κρεμλίνο για τη μαζική έξοδο των πολιτών της Ρωσίας
Η μαζική φυγή έχει εξοργίσει τους ανθρώπους στο Κρεμλίνο, εξ ου και η πιθανή νέα διαταγή για το κλείσιμο όλων των συνόρων.
Η πηγή δήλωσε στη Meduza ότι θα υπάρξει μια «βίζα εξόδου», αλλά στην πραγματικότητα οι Ρώσοι άνδρες θα πρέπει να λάβουν άδεια από το γραφείο στρατολόγησης για να πάρουν τη «βίζα» αυτή.
Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί «μετά τα δημοψηφίσματα» που διεξάγονται στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ και στα κατεχόμενα εδάφη των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας.
Οι ειδικοί λένε ότι τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα, τα οποία είναι παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διεξάγονται σε διάστημα πέντε ημερών και θα επιτρέψουν στη Ρωσία να διεκδικήσει παράνομα τέσσερις κατεχόμενες ή μερικώς κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως δικές της.
Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει τη Ρωσία να ισχυριστεί ότι το (αυτοανακηρυγμένο και μη διεθνώς αναγνωρισμένο) έδαφός της δέχεται επίθεση από τα δυτικά όπλα που προμηθεύτηκαν στην Ουκρανία, δίνοντας στο Κρεμλίνο ώθηση ακόμα και για χρήση πυρηνικών.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, James Cleverly, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχεία ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη θέσει στόχους για «επινοημένα ποσοστά συμμετοχής και έγκρισης των ψηφοφόρων για αυτά τα εικονικά δημοψηφίσματα».
Συνέχισε: «Ξέρουμε τι κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σχεδιάζει να κατασκευάσει το αποτέλεσμα αυτών των δημοψηφισμάτων, σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει για να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος και σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει ως περαιτέρω πρόσχημα για να κλιμακώσει την επιθετικότητά του».