Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον νέο φονικό πύραυλο εναντίον της Ουκρανίας και πάλι τις «επόμενες ημέρες».
Μια εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον νέο θανατηφόρο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας και πάλι τις «επόμενες ημέρες», δήλωσε την Τετάρτη Αμερικανός αξιωματούχος.
«Προσπάθεια εκφοβισμού» ο νέος ρωσικός πύραυλος
Ο πειραματικός πύραυλος Oreshnik θεωρείται από Αμερικανούς αξιωματούχους περισσότερο ως μια προσπάθεια εκφοβισμού παρά ως μια αλλαγή παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις ευαίσθητες πληροφορίες, όπως μεταδίδει το ΑΡ.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει πολλούς τέτοιους πυραύλους αυτούς και ότι φέρουν μικρότερη κεφαλή από άλλους που η Ρωσία εκτοξεύει τακτικά στην Ουκρανία.
Η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά το όπλο σε μια πυραυλική επίθεση στις 21 Νοεμβρίου εναντίον της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο. Βίντεο από κάμερες παρακολούθησης έδειξαν τεράστιες σφαίρες φωτιάς να διαπερνούν το σκοτάδι και να χτυπούν στο έδαφος με εκπληκτική ταχύτητα.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση στη στρατιωτική εγκατάσταση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στην εθνική τηλεόραση για τον νέο, υπερηχητικό πύραυλο. Προειδοποίησε τη Δύση ότι η επόμενη χρήση του θα μπορούσε να είναι εναντίον των συμμάχων της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι επέτρεψαν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.
Η επίθεση έγινε δύο ημέρες αφότου ο Πούτιν υπέγραψε μια αναθεωρημένη έκδοση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας που μείωσε το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το δόγμα επιτρέπει μια πιθανή πυρηνική απάντηση της Μόσχας ακόμη και σε μια συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε έθνος που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.
Το χτύπημα αυτό ήρθε επίσης λίγο μετά τη συμφωνία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικής κατασκευής όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.
Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο Oreshnik ήταν ένας πειραματικός τύπος βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς ή IRBM, βασισμένος στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh της Ρωσίας ή ICBM. Η επίθεση σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα τέτοιο όπλο χρησιμοποιήθηκε σε πόλεμο.
Οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς μπορούν να πετάξουν μεταξύ 500 έως 5.500 χιλιομέτρων. Τέτοια όπλα είχαν απαγορευτεί βάσει μιας συνθήκης της σοβιετικής εποχής, την οποία η Ουάσινγκτον και η Μόσχα εγκατέλειψαν το 2019.
Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τον Πούτιν να ενεργήσει για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας με την Ουκρανία.
«Ο Ζελένσκι και η Ουκρανία θα ήθελαν να κάνουν μια συμφωνία και να σταματήσουν την τρέλα», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.