Τα μπαρ και τα εστιατόρια της Μόσχας συνεχίζουν να είναι γεμάτα με ανέμελους πελάτες που αγνοούν τις κοινωνικές αποστάσεις και δεν φορούν μάσκες προσώπου παρά την αναζωπύρωση των μολύνσεων από κορωνοϊό στη Ρωσία.
Η πανδημία στη Ρωσία αυτόν τον μήνα σπάει τα ρεκόρ της άνοιξης, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ένα lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Όμως, ενώ οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη κινούνται προς την εκ νέου επιβολή περιορισμών για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων, οι αρχές στη Ρωσία φέρνουν ενστάσεις σε ένα νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Σε ορισμένες περιοχές έχουν κλείσει νυχτερινά κέντρα ή περιορίζονται οι ώρες λειτουργίας σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά λίγα μέτρα έχουν εφαρμοστεί στη Μόσχα, η οποία είναι και πάλι το επίκεντρο του κύματος.
Αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία
Ενδεικτική της αυξητικής πορείας που ακολουθεί η πανδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία είναι το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ νέων ημερήσιων κρουσμάτων, 15.982. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης κορωνοϊού, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 1.415.316.
«Τις προηγούμενες 24 ώρες στη Ρωσία εντοπίστηκαν 15.982 κρούσματα covid-19, εκ των οποίων τα 4.184 (26.2%) δεν είχαν συμπτώματα», επεσήμανε το κέντρο.
Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε στη Μόσχα, με 5.376 θετικά τεστ, άνοδος σε σχέση με τα 4.610 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή.
Παράλληλα τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 179 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24.366.
Ρωσία: Τα μέτρα, η δυσαρέσκεια και η πτώση στα ποσοστά του Πούτιν
Όπως τονίζει η βρετανική Daily Mail πάντως,η Μόσχα - με λιγότερο από το 10% του πληθυσμού - αντιπροσωπεύει έως και 30% των νέων λοιμώξεων κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή επικρατεί ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος Υγείας καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το 90% των κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό έχουν καλυφθεί.
Σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail πάντως ακόμα και αυτά τα υψηλά νούμερα ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά, ενώ τους επικριτές απασχολούν ιδιαίτερα οι αριθμοί των νεκρών στη Ρωσία, καθώς ισχυρίζονται ότι οι αρχές ενδέχεται να υποβαθμίζουν το μέγεθος της επιδημίας.
Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση είναι «δύσκολη», αλλά «δεν απαιτούνται περιοριστικά μέτρα για την οικονομία», δήλωσε την Τετάρτη η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το lockdown την άνοιξη έπληξε την ήδη αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας και επιδείνωσε την απογοήτευση των Ρώσων με την πτώση των εισοδημάτων και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, οδηγώντας τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν σε ιστορικό χαμηλό 59% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Levada Center, την κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Ρωσίας. Οι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει να επιστρέψει σε αυτές τις σκοτεινές μέρες.
Η Τζούντ Τουίγκ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, που ειδικεύεται στην παγκόσμια υγεία, δήλωσε: «Γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι έφτασαν στο τέλος της ανοχής τους στα μέτρα lockdown που θα ήταν εξαιρετικά μη δημοφιλή αν επιβάλλονταν ξανά».
Είναι μάλιστα γεγονός ότι η κυβέρνηση Πούτιν φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι η εναέρια σύνδεση, η οποία είχε παύσει κατά τη διάρκεια της άνοιξης, θα ξαναρχίσει με τρεις ακόμη χώρες. Η ανακοίνωση υπενθύμισε στους ανθρώπους «την ανάγκη να φροντίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την υγεία τους» - μια αντανάκλαση της νέας προσπάθειας των ρωσικών αρχών να μετατοπίσουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πώς εξελίσσεται η επιδημία στον κόσμο.
Η Μόσχα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, «αλλά αν δεν ανταποκρίνονται ο κόσμος σε αυτά τα μέτρα, βοηθώντας τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους, τίποτα δεν θα λειτουργήσει», προειδοποίησε ο Σεργκέι Σομπιανίν, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας των 12,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Παρά τις ενδείξεις για αναζωπύρωση ωστόσο, κάποιοι δεν φαίνεται να συγκινούνται. Στο κοκτέιλ μπαρ The Bix στη Μόσχα, όπου μόνο το προσωπικό φάνηκε να φοράει μάσκες, πελάτισσα, η δρ. Alexandra Yerofeyeva, ειδικός εσωτερικής ιατρικής σε ασφαλιστική εταιρεία δήλωσε: «Πιστεύω ότι όλοι θα κολλήσουν την ασθένεια τελικά».
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αρχές άρχισαν να αίρουν τους περισσότερους περιορισμούς και η ζωή στη Ρωσία άρχισε να επανέρχεται στο φυσιολογικό. Ίσως πολύ γρήγορα, όπως είπαν ορισμένοι επικριτές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα ψήφιζαν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που επεκτείνουν την κυριαρχία του Πούτιν.
Ακόμη και ενώ οι αξιωματούχοι υγείας εξακολουθούν να αναφέρουν αρκετές χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι άνοιξαν ξανά, οι παραθεριστές συνέρρευσαν σε θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας και 17.000 συμμετείχαν σε μαραθώνιο στη Μόσχα τον Αύγουστο. Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας μάλιστα δήλωσε τότε ότι ο αγώνας «σηματοδότησε αυτήν τη νίκη» ενάντια στην πανδημία.
Τον ίδιο μήνα, ο Πούτιν προχώρησε σε ανακοινώσεις για το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – παρά το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους - και τώρα δοκιμάζεται στο πλαίσιο μίας μεγαλύτερης μελέτης.
Με τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν να αυξάνονται και πάλι, η κυβέρνηση της Ρωσίας φαίνεται απρόθυμη να κάνει οτιδήποτε μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία και να εξοργίσει το κοινό. Οι αρχές κατανοούν ότι «ο οικονομικός ιός είναι χειρότερος από τον βιολογικό», δήλωσε ο Μπόρις Τίτοφ, διαμεσολαβητής στον τομέα των επιχειρήσεων. Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων της χώρας «δεν θα επιβιώσουν από το δεύτερο κύμα» και τους συνοδευτικούς περιορισμούς, τόνισε.
Στα όριά τους τα νοσοκομεία της Μόσχας
Γιατροί και ειδικοί ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας της Ρωσίας φτάνει στα όριά του. Ακριβώς όπως την άνοιξη, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολλές ώρες αναμονής για ασθενοφόρα και μεγάλες ουρές για αξονική τομογραφία. Άτομα που έχουν συμπτώματα ιού - που υποτίθεται ότι πρέπει να καλέσουν σε μία υπηρεσία για επίσκεψη ιατρού στο σπίτι - αναφέρουν ότι περνούν μέρες μέχρι να τους επισκεφθούν.
«Όταν πρόκειται για περιοχές (πέρα από τη Μόσχα), βλέπουμε ότι πνίγονται ήδη», σχολίασε σχετικά ο Βασίλι Βλάσοφ, ειδικός στη δημόσια υγεία στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών στη Μόσχα.
Τα νοσοκομεία της Μόσχας πάντως, μέχρι στιγμής, φαίνεται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
Η ζωή επίσης έξω από τα νοσοκομεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική. Αξιωματούχοι της Μόσχας συνέστησαν στους ηλικιωμένους και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες να παραμείνουν στο σπίτι. Εξέδωσαν επίσης οδηγία για 30% υποχρεωτική τηλεργασία, επέκτειναν τις φθινοπωρινές σχολικές διακοπές κατά μια εβδομάδα και μετέφεραν τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου σε διαδικτυακές τάξεις.
«Κατά κάποιο τρόπο συνεχίζουμε να ζούμε»
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκέφτηκαν να κλείσουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα, αλλά την Πέμπτη ο δήμαρχος της Μόσχας πρότεινε «ένα πείραμα» αντ 'αυτού: Οι υπάλληλοι και οι πελάτες σε καταστήματα που είναι ανοιχτά από τα μεσάνυχτα έως τις 6 π.μ. να καταγράφονται για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης των επαφών τους.
Η Margo Lankina, manager του δημοφιλούς κοκτέιλ μπαρ της Μόσχας «The Bix bar», παραδέχτηκε ότι η λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι εύκολη. Το προσωπικό της πρέπει να φορά γάντια και μάσκες και η υγεία τους παρακολουθείται. Ο χώρος καθαρίζεται τακτικά. «Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι καλό που μας επιτρέπουν να εργαστούμε. Οι πελάτες μας; Λοιπόν, η απόσταση δεν τηρείται, αυτό είναι αλήθεια, τι μπορώ να πω; Αλλά κατά κάποιο τρόπο συνεχίζουμε να ζούμε».