Την ημέρα μνήμης της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση, η Ρωσία κατηγορεί τη Γερμανία ότι πυροδοτεί τη «ρωσοφοβική υστερία».
Η Ρωσία, την ημέρα μνήμης της ναζιστικής εισβολής του 1941 στη Σοβιετική Ένωση, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι πυροδοτεί «ρωσοφοβική υστερία», εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου που συνδέονται με την Ουκρανία.
«Η ρωσοφοβική υστερία τροφοδοτείται συστηματικά με σχεδόν καθημερινές επιθέσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της χώρας μας», αναφέρει η ρωσική διπλωματία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης.
«Το Βερολίνο, με λόγια και με πράξεις, απειλεί τα αποτελέσματα προσπαθειών επί δεκαετίες της Ρωσίας και της Γερμανίας να ξεπεράσουν την έχθρα μεταξύ των λαών μας μετά τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Ρωσία: Ημέρα μνήμης και οδύνης η 22η Ιουνίου
Αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται την επέτειο της έναρξης της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση από τα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ το 1941, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Στη Ρωσία, η 22η Ιουνίου τιμάται ως «Ημέρα μνήμης και οδύνης».
Λάτρης των ιστορικών παραλληλισμών, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει πολλές φορές συγκρίνει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία με τον πόλεμο κατά των ναζί, κατά τη διάρκεια του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου».
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι οποίες έχουν πλήξει τη Μόσχα με βαριές οικονομικές κυρώσεις.
Σημαντική επιβάρυνση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες μια απότομη μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που παραδίδονται στην Ευρώπη, ιδίως μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, με τη Γερμανία να καταγγέλλει μια «επίθεση» με στόχο η Μόσχα να «σπείρει το χάος».
Σε αυτό το πλαίσιο υψηλών εντάσεων, το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσης μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών του δαπανών και προμήθευσε την Ουκρανία με αυτοκινούμενα όπλα Panzerhaubitze 2000, τα πρώτα από τα οποία έφτασαν αυτή την εβδομάδα.
«Όλα αυτά θυμίζουν τις πιο πικρές περιόδους στις ρωσο-γερμανικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που οδήγησαν στον Μάιο του 1945», την ημερομηνία της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.
«Σύντομα οι εικόνες του κατεστραμμένου γερμανικού εξοπλισμού στα χωράφια της Ουκρανίας πιθανότατα θα αρχίσουν να εμφανίζονται... ορισμένες στη Ρωσία καθώς και στη Γερμανία, και θα προκαλέσουν σίγουρα ιστορικούς παραλληλισμούς που οι δύο χώρες μας μπορούν να κατανοήσουν», πρόσθεσε.