Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο «σύνδρομο της Αβάνας», μια μυστηριώδη ασθένεια που έχει προσβάλει περίπου 200 Αμερικανούς διπλωμάτες, αξιωματούχους και μέλη οικογενειών τους στο εξωτερικό.
Η δήλωση του Κρεμλίνου συνιστούσε απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είχε πει στους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα ότι θα ήταν «πέρα από κάθε όριο», ξένες μυστικές υπηρεσίες να προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες και άλλες παθήσεις σε Αμερικανούς και τα μέλη των οικογενειών τους που εργάζονται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο Μπερνς έθιξε το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε με την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και την SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας).
Κούβα: Το σύνδρομο της Αβάνας δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο
Ρωσία: Έθεσε σε τροχιά έναν στρατιωτικό δορυφόρο-μυστήριο [βίντεο]
Δεν συζητήθηκε το θέμα με τον Πούτιν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε σε πολιτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του διευθυντή της CIA ή με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε με τους πολιτικούς συνομιλητές του Μπερνς εδώ στην Μόσχα, ούτε θίχθηκε με τον αρχηγό του κράτους» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών του Μπερνς με τους συναδέλφους του των μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορώ στην περίπτωση αυτή να πω τίποτα, πρόκειται για μη δημόσιες πληροφορίες», καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ιδιωτικές συζητήσεις.
Ο Πεσκόφ απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας σε τέτοιου είδους περιστατικά: «Εδώ το μόνο που μπορώ να πω κατηγορηματικά είναι ότι απορρίπτουμε οποιουσδήποτε υπαινιγμούς, υποθέσεις ή δηλώσεις για μια υποτιθέμενη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς σ’ αυτά τα περιστατικά. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό».
Τι είναι το σύνδρομο της Αβάνας
Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Κούβα άρχισαν να αναφέρουν διάφορα συμπτώματα από το 2016 και μετά. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι στην αμερικανική διπλωματική αποστολή, μέλη των οικογενειών τους αλλά και Καναδοί διπλωμάτες έπεσαν θύματα αυτού του «συνδρόμου» από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018.
Εκείνη τη χρονιά, παρόμοια συμπτώματα εμφάνισαν καμιά δεκαριά Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα. Κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν, ακόμη και στην Ουάσινγκτον.
Οι διπλωμάτες ανέφεραν συμπτώματα όπως ιλίγγους, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας, ακούσιες κινήσεις των ματιών, αλλά και άγχος, ευερεθιστότητα και «διανοητική ομίχλη», όπως την αποκαλούσαν. Από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκεφαλικές βλάβες.
Η κουβανική κυβέρνηση, η οποία ερεύνησε το θέμα, απέρριψε πολλές φορές τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον. Οι εικασίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Μια έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών απέδιδε τα συμπτώματα στην «κατευθυνόμενη ενέργεια ραδιοκυμάτων».