Γιατί η Ρωσία καθημερινά καταστρέφει φυσικό αέριο αξίας 10 εκατ. δολαρίων, ενώ κόβει τη ροή προς Ευρώπη; - iefimerida.gr

Γιατί η Ρωσία καθημερινά καταστρέφει φυσικό αέριο αξίας 10 εκατ. δολαρίων, ενώ κόβει τη ροή προς Ευρώπη;

Δορυφορική φωτογραφία καταγράφει τη φλόγα από την καύση φυσικού αερίου σε μονάδα στη βόρεια Ρωσία
Δορυφορική φωτογραφία καταγράφει τη φλόγα από την καύση φυσικού αερίου σε μονάδα στη βόρεια Ρωσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που θα εξάγονταν κανονικά στη Γερμανία καίει καθημερινά η Ρωσία την ώρα που τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο ανάλυση της Rystad Energy, που επιβεβαιώνει πρόσφατα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ , ένα μόνον εργοστάσιο κοντά στη σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία καίει καθημερινά 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που εκλύονται από το νέο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Πορτόβαγια, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Το ρωσικό εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nordstream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία, αλλά η ροή έχει περικοπεί δραστικά από τoν Ιούλιο με τη Ρωσία να επικαλείται τεχνικά ζητήματα και το Βερολίνο να κάνει λόγο για πολιτική σκοπιμότητα από μέρους της Μόσχας μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φινλανδοί πολίτες ανέφεραν ότι είδαν μια μεγάλη φλόγα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Ρωσία, και οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική αύξηση της θερμότητας που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί καίει η Ρωσία το φυσικό αέριο

Αν και η καύση αερίου είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ερευνητές του κλάδου επεσήμαναν στο βρετανικό δίκτυο ότι η κλίμακα στην οποία καίγεται φυσικό αέριο στο εν λόγω εργοστάσιο είναι άνευ προηγουμένου. «Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να φουντώνει τόσο πολύ», είπε στο BBC η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδική σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο. «Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, παρατηρήσαμε αυτή την τεράστια κορυφή, και απλά δεν έφυγε. Παρέμεινε πολύ ασυνήθιστα ψηλά», τόνισε.

Σύμφωνα με το Μαρκ Ντέιβις, διευθύνοντα σύμβουλος της Capterio, μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση αερίου, η καύση εν προκειμένω δεν ήταν τυχαία και πιθανότατα ήταν μια σκόπιμη απόφαση, που ελήφθη για λειτουργικούς λόγους. «Οι φορείς εκμετάλλευσης συχνά διστάζουν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να τις ξαναθέσουν σε λειτουργία, και μάλλον αυτό συμβαίνει εδώ», είπε στο BBC News.

Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι πιθανώς να υπάρχουν τεχνικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που διοχετεύονταν στον αγωγό Nord Stream. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μπορεί να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να είχε προβλήματα με τον χειρισμό του και η ασφαλέστερη επιλογή να ήταν να το κάψει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό το είδος μακροχρόνιας καύσης μπορεί να σημαίνει ότι τους λείπει κάποιος εξοπλισμός», δήλωσε ο Έσα Βακιλάινεν, καθηγητής Ενεργειακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου LUT της Φινλανδίας. «Λόγω του εμπορικού εμπάργκο στη Ρωσία, δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν τις υψηλής ποιότητας βαλβίδες, που απαιτούνται για την επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επομένως, ίσως υπάρχουν κάποιες σπασμένες βαλβίδες και δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν».

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom της Ρωσίας, στον οποίο ανήκει η μονάδα στην Πορτόβαγια, δεν σχολίασε το θέμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ