Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα επεκτείνουν τα πεδία πυρηνικών δοκιμών εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων - iefimerida.gr

Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα επεκτείνουν τα πεδία πυρηνικών δοκιμών εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων

Εκτόξευση ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές
Εκτόξευση ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές / Φωτογραφία αρχείου: Russian Defense Ministry Press Service via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που περιήλθαν στην κατοχή του CNN αποκαλύπτει ότι Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα επεκτείνουν τα τελευταία χρόνια τα πεδία πυρηνικών δοκιμών τους και χτίζουν νέες εγκαταστάσεις σε μια περίοδο που το θερμόμετρο των εντάσεων μεταξύ των τριών πυρηνικών υπερδυνάμεων βρίσκεται στο κόκκινο.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται κάποια πυρηνική δοκιμή, οι φωτογραφίες απεικονίζουν νέες σήραγγες, δρόμους, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων στα πεδία αυτά στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, σε αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και στην έρημο της Νεβάδα στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζέφρι Λιούις, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Μη Διάδοσης του Τζέιμς Μάρτιν στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury, εκτιμά ότι οι επεκτάσεις αυτές υποδεικνύουν μια πιθανή επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από τις τρεις πυρηνικές υπερδυνάμεις.

Οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν με τη συνθήκη “ Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty” του 1996, την οποία υπέγραψαν Κίνα και ΗΠΑ, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία την επικύρωσε, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα διατάξει πυρηνική δοκιμή, αν οι ΗΠΑ κινηθούν πρώτες.

Κούρσα των πυρηνικών υπερδυνάμεων

Σύμφωνα με τον συνταξιούχο συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Σέντρικ Λέιτον, είναι εμφανείς οι επενδύσεις που έκαναν Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων και την προετοιμασία για πιθανές πυρηνικές δοκιμές. Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι μολονότι δεν είναι άμεση η απειλή μιας ένοπλης σύγκρουσης οι επεκτάσεις των πεδίων κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν έναν αγώνα εκσυγχρονισμού της υποδομής δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας κούρσας περιλαμβάνουν αυξημένες δαπάνες για πυρηνικά όπλα, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα βελτιωθεί το περιβάλλον ασφάλειας. Η απειλή των πυρηνικών δοκιμών έγκειται στην επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία βαθαίνει περαιτέρω τη δυσπιστία μεταξύ αυτών των δυνάμεων.

13.000 πυρηνικά όπλα ανά την υφήλιο

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο που εντείνονται η παγκόσμια δυσπιστία και ο διχασμός , με σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα να είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο. Το Bulletin of the Atomic Scientists έχει ρυθμίσει το εμβληματικό του Ρολόι της Αποκάλυψης στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το πλησιέστερο στην καταστροφή από τη δημιουργία του το 1947. Η σύγκρουση στην Ουκρανία, που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας, έχει αναφερθεί ως σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης της ομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες να επικυρώσουν τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές τόσο για ειρηνικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, προειδοποιώντας ότι το σημερινό κλίμα παγκόσμιας δυσπιστίας και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης της ακρίβειας, της εμβέλειας και της καταστροφικής ισχύος των πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πυρηνικές δοκιμές ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ Κίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ