Η Ρωσία προμηθεύτηκε ένα αποτελεσματικό αντί-drone σύστημα, προκειμένου να αναχαιτίσει ένα βασικό όπλο των ουκρανικών στρατευμάτων.
Τα ουκρανικά drones έχουν επιφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, καίρια πλήγματα στον ρωσικό στρατό εισβολής και σε διάφορους στόχους, τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα σύγχρονα όπλα, οι Ρώσοι θα αξιοποιήσουν ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο, το «Stupor», το οποίο δοκιμάστηκε ήδη στα πεδία των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Το όπλο αυτό στοχεύει τα εχθρικά drones και παρεμποδίζει την επικοινωνία με τον χειριστή τους. Με τον τρόπο αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν μπορεί να λάβει εντολές, όπως και να στείλει πληροφορίες στον χειριστή του. Όταν αυτή η πράξη γίνεται πετυχημένα, το drone πέφτει στο έδαφος. Το βεληνεκές του, είναι στα 2 χιλιόμετρα.
Το «Stupor» παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για πρώτη φορά το 2017, αλλά τότε προφανώς δεν κρίθηκε σκόπιμο να αξιοποιηθεί ευρέως, αν και έγινε η χρήση του στα πεδιά των μαχών της Συρίας, όπου λειτούργησαν με επιτυχία, εναντίον όμως λιγότερο εξελιγμένων συστημάτων που είχαν οι αντάρτες.
Η ακριβής τοποθεσία όπου έγιναν αυτές οι πρώτες δοκιμές δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτές σημειώθηκαν στο δυτικό Ντονέτσκ. Όπως ανέφερε ο σχεδιαστής του συστήματος, Dmitry Klochko, στο RT, έχουν παραδοθεί 10 τέτοια συστήματα στα ρωσικά στρατεύματα του Ντονμπάς, ενώ κάποια χαρίστηκαν και άλλα αγοράστηκαν με «ιδιωτικές δωρεές».
Η αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων - Τι ανέφερε Έλληνας καθηγητής στο iefimerida
Στα ηλεκτρομαγνητικά αυτά συστήματα είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο καθηγητής Διονύση Μουζάκη, Δρ Μηχανικός (Μηχανική των Προηγμένων Αμυντικών Υλικών) Τομέας Μαθηματικών και Επιστημών Μηχανικού στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Όπως είχε αναφέρει, ένας πρόσφορος τρόπος αναχαίτισης των UAV δεν είναι άλλος από τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών, τα οποία μπορούν να «μπλοκάρουν» τα συστήματα πλοήγησης των εχθρικών UAV, να τα αποπροσανατολίσουν από τους στόχους τους, ακόμα και να τα υποχρεώσουν σε πτώση. Ωστόσο, τονίζει ο καθηγητής, «υπάρχουν ήδη εξελιγμένα συστήματα στα σύγχρονα UAV, τα οποία αμύνονται ουσιαστικά σε αυτές τις παρεμβολές.
«Επίσης, ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ψηφιακά αποθηκευμένους χάρτες αναγλύφου, όπου πραγματοποιούν την πτήση τους και κατευθύνονται προς τον προκαθορισμένο στόχο τους παθητικά χωρίς δορυφορική πλοήγηση. Άρα, σε αυτά δεν υπάρχει τρόπος εύκολος παρεμβολής», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
»Όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, και εδώ ισχύει το παιχνίδι του κλέφτη με τον αστυνόμο. Ο πρώτος θα βγάζει ένα σύστημα και μετά ο δεύτερος θα πρέπει να βρίσκει άλλο σύστημα για να το αντιμετωπίζει», είχε αναφέρει ο καθηγητής.
Μένει να φανεί αν τα ουκρανικά drones, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι τουρκικής κατασκευής Bayraktar, θα βρουν «απάντηση» σε αυτά τα συστήματα.