Οι Αρχές που διόρισε το Κρεμλίνο στη Χερσώνα ετοιμάζονται να ζητήσουν επισήμως από τον Πούτιν την προσάρτηση της περιοχής αυτής της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Κίριλ Στρεμουσόφ, αντιπρόεδρος της ελεγχόμενης από τη Μόσχα στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας, που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, είπε ότι θα υποβληθεί επισήμως -αν και δεν ξεκαθάρισε πότε ακριβώς- το αίτημα στο Κρεμλίνο για συμπερίληψη της περιοχής στα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιβεβαιώνοντας πρόσφατες εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο τόνισε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας θα αποφασίσουν αν επιθυμούν την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά η απόφαση αυτή θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.
Το Σαββατοκύριακο ο Στρεμουσόφ είπε ότι «οι πολίτες που κατοικούν στην περιοχή της Χερσώνας θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα». «Δεν σχεδιάζουμε δημοψηφίσματα, ούτε τη δημιουργία Δημοκρατιών. Μιλούμε για το γεγονός της ενσωμάτωσης όσο το δυνατόν περισσότερο στη Ρωσική Ομοσπονδία, βάσει όλων των ευκαιριών που έχουμε. Κι όλοι εκείνοι οι κάτοικοι που βρίσκονται στα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα και ρωσικά διαβατήρια», δήλωσε.
Με την κατάληψή τους οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια συνδέθηκαν με τα εδάφη της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.
Ο έλεγχος της Χερσώνας είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία όχι μόνον ως επιχειρησιακή βάση για τις δυνάμεις του Πούτιν, αλλά και επειδή είναι πηγή τεράστιων υδάτινων πόρων, όπως εξηγεί το BBC.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας προ οκταετίας, το Κίεβο είχε προχωρήσει στην κατασκευή φραγμάτων και έργων που απέκοψαν σε σημαντικό βαθμό την υδροδότηση της χερσονήσου κι ένας εκ των πρώτων στόχων της ρωσικής εισβολής ήταν να ξεμπλοκάρει τη ροή νερού προς την Κριμαία.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Χερσώνα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», του Πούτιν, Αντρέι Τουρτσάκ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία.