Χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυο Η/Υ που συνδέεται με το σύστημα των φυλακών της Ρωσίας, ανήρτησαν ένα μήνυμα υπέρ του εκλιπόντος σφοδρού επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι κι έκλεψαν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, σύμφωνα με το CNN.
Στη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι, οι χάκερ άλλαξαν τις τιμές στο ηλεκτρονικό κατάστημα του συστήματος των ρωσικών φυλακών, απ’ όπου αγοράζουν τρόφιμα (ζυμαρικά, κονσέρβες κ.α.) για τους κρατούμενους συγγενείς τους, μειώνοντάς τες σε ένα ρούβλι, που αντιστοιχεί σε ένα σεντ του δολαρίου.
Οι χάκερ ανήρτησαν κι ένα μήνυμα στον ιστότοπο με τη φωτογραφία του Ναβάλνι, πλέκοντας το εγκώμιο.
Kαι σημείωσαν στα ρωσικά: «Εμείς, ειδικοί στην Πληροφορική, εγκαταλείψαμε τη σημερινή Ρωσία. Αγαπούμε τη χώρα μας και θα επιστρέψουμε όταν θα απελευθερωθεί από το καθεστώς Πούτιν. Και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο μέχρι το τέλος».
Οι χάκερ έκλεψαν δεδομένα 800.000 κρατουμένων
Οι χάκερ, που όπως λένε είναι Ρώσοι αυτοεξόριστοι, που αντιτίθενται στον Πούτιν καθώς και Ουκρανοί, είπαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι έκλεψαν τα στοιχεία επαφής (αριθμούς τηλεφώνων και e-mails) άνω των 800.000 κρατουμένων – περιλαμβανομένων και εκείνων που εκτίουν ποινές στη διαβόητη φυλακή «Πολικός Λύκος» πάνω από τον αρκτικό κύκλο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ναβάλνι. Όπως είπαν, μοιράζονται τα στοιχεία που υπέκλεψαν «με την ελπίδα κάποιος να επικοινωνήσει μαζί τους και να συμβάλει στην κατανόηση του τι συνέβη στον Ναβάλνι».
O Ναβάλνι, ο μόνος υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, εξέτιε ποινή 19ετούς κάθειρξης στη σωφρονιστική αποικία όταν πέθανε υπό ανεξήγητες ακόμη συνθήκες στις 16 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, αλλά ηγέτες ανά την υφήλιο, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέρριψαν στον Πούτιν την ευθύνη.
Ρωσία και Ουκρανία έχουν επιστρατεύσει χάκερ στη διάρκεια του πολέμου. Τον περασμένο Ιανουάριο η υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ουκρανίας είπε ότι Ρώσοι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε κάμερες ασφαλείας στο Κίεβο για τον εντοπισμό στόχων για μια μεγάλη επίθεση στην πρωτεύουσα.
Λίγες εβδομάδες αργότερα η ομάδα Ουκρανών χάκερ «Blackjack», υποστήριξε ότι υπέκλεψε τα σχέδια κατασκευής 500 ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.