Τεράστια καταστροφή, παρόμοια με εκείνη του Βεζούβιου στην Πομπηία, μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή ένα ηφαίστειο στη ρωσική άπω Ανατολή, που θεωρείτο ανενεργό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ξυπνήσει, προειδοποιούν επιστήμονες.
Γεωφυσικοί επισημαίνουν σε μια νέα έρευνα ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται από τα τέλη του 2017 στο ηφαίστειο Boshaya Udina στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και η σώρευση λάβας στον μαγματικό θάλαμό του τους δημιουργούν έντονες ανησυχίες ότι ο κοιμισμένος γίγαντας μπορεί να αφυπνιστεί με μια έκρηξη που θα έχει τρομακτικές συνέπειες, ενδεχομένως και πέραν της συγκεκριμένης περιοχής της Ρωσίας στις ακτές του Ειρηνικού με την εξάπλωση της ηφαιστειακής τέφρας.
«Όταν ένα ηφαίστειο σιωπά επί πολύ καιρό, η πρώτη έκρηξή του μπορεί να είναι καταστροφική», σημειώνει ο Ιβάν Κουλάκοφ, βασικός συντάκτης της μελέτης. «Θυμηθείτε την Πομπηία: Είχε προηγηθεί μακρά σιωπή επί αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν την αφύπνιση του Βεζούβιου. Κι η έκρηξη του 1600 στο Περού προκάλεσε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη και έφερε πείνα στη Ρωσία», επεσήμανε.
Ο Κουλάκοφ συνέκρινε μάλιστα την πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου Bolshaya Udina με την τεράστια έκρηξη το 1956 του ηφαιστείου Μπεζιμιάνι -και πάλι στο ηφαιστειακό τόξο της Καμτσάτκα- που θεωρείτο επίσης ανενεργό. Πότε ακριβώς θα εκραγεί το Bolshay Udina είναι αδύνατο να προβλεφθεί, αλλά οι πιθανότητες είναι πολλές, επεσήμανε. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιθεώρηση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σιβηρία περίπου το 60% των σεισμικά ενεργών ηφαιστείων του πλανήτη κάποια στιγμή εκρήγνυνται.