Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εξετάζει το ιταλικό σχέδιο για ειρήνευση στην Ουκρανία.
Ο Ρουντένκο πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει όταν αναλύσει επαρκώς την όλη αυτή ιταλική πρόταση.
Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης βασίζεται σε τέσσερα κύρια σημεία, με ιδιαίτερο βάρος στην κατάπαυση του πυρός, στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καθεστώς αυτονομίας του Ντομπάς και της Κριμαίας και -τέλος- στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη.
Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό σχέδιο που εξετάζει η Ρωσία
Το ειρηνευτικό σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για την Ουκρανία παραδόθηκε την Παρασκευή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
Πρώτο σημείο του είναι η κατάπαυση του πυρός. Η προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο είναι και η δυσκολότερη. Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από την στιγμή που μια απλή, προσωρινή εκεχειρία δεν θεωρείται αρκετή. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου.
Δεύτερο σημείο του ειρηνευτικού σχεδίου της Ιταλίας αφορά μια πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μια ουδετερότητα του Κιέβου, με την παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Στο τρίτο σημείο προβλέπεται παράλληλα συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά την κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Γίνεται δηλαδή αναφορά σε μια αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία να μην έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ' όλης της χώρας.
Τέταρτο σημείο, συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη. Το τελευταίο σημείο του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου, αφορά την υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία. Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, στην ιταλική πρόταση δίδεται βάρος στην ανάγκη να επιτευχθεί καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που υφίστατο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και -ως τελικό βήμα- στην χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.