Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 24 ετών στον πρώην δημοσιογράφο Ιβάν Σαφρόνοφ που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία.
Αυτό μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το Δικαστήριο της πόλης της Μόσχας.
Ο Σαφρόνοφ εργάζονταν ως στρατιωτικός συντάκτης για τις εφημερίδες Vedomosti και Kommersant καλύπτοντας θέματα στρατιωτικού περιεχομένου πριν γίνει σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos), Ντμίτρι Ραγκόζιν, δύο μήνες πριν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2020.
Ο Σαφρόνοφ αρνείται τις κατηγορίες ότι παρέδωσε στρατιωτικά μυστικά για τις πωλήσεις ρωσικών όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Τσεχική Δημοκρατία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το διάστημα που εργάζονταν ως δημοσιογράφος το 2017, τις οποίες χαρακτήρισε «πλήρη παρωδία της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής».
Όπως αναφέρει το κανάλι στο telegram, pervii odel το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe, «δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποδείξεις για ‘εγκληματική δραστηριότητα’ στην υπόθεση του Ιβάν. Ακόμη και οι μάρτυρες εκ μέρους των κατηγόρων ( μηδενός εξαιρουμένου) στο δικαστήριο δήλωσαν ότι ο Σαφρόνοφ ασχολούνταν με συνήθη δημοσιογραφία, δεν παραβίασε τον νόμο και δεν αποκάλυψε κρατικά μυστικά».
Η εσχάτη προδοσία, κατά την γνώμη του ανακριτή Τσαμπάν, του εισαγγελέα Λοκτιόνοφ και των συναδέλφων του, συνίσταται στην αναδιήγηση στον ξένο δημοσιογράφο μερικών άρθρων. Όλα τα άρθρα του Σαφρόνοφ είναι σε ανοιχτή πρόσβαση, γράφει το κανάλι και παραθέτει τον κατάλογο με τα άρθρα του.
Τι αναφέρει το κατηγορητήριο για τον Ρώσο δημοσιογράφο
Χθες ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt, που έλαβε γνώση του κατηγορητηρίου για την εσχάτη προδοσία, έγραψε ότι «οι δημοσιογράφοι μελετώντας τα έγγραφα, ανακάλυψαν ότι το κατηγορητήριο δεν βρήκε όπως και να έχει, το όπλο του εγκλήματος, δεν βρήκε μάρτυρες και δεν προσδιόρισε το κίνητρο , ενώ όλες οι τάχα ‘μυστικές’ πληροφορίες βρίσκονται σε ανοιχτές πηγές».
Ταυτόχρονα, το κατηγορητήριο περιελάμβανε μαρτυρίες δημοσιογράφων οι οποίοι συχνά βρίσκονταν μακριά από τα στρατιωτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, αναφέρει το Proekt, το μέλος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (σ.σ. παρά τω προέδρω της Ρωσίας) Γιεκατερίνα Βινοκούροβα ενημερώθηκε επί του θέματος από τους ανακριτές για την αλληλογραφία που είχε ο Σαφρόνοφ με τον Τσέχο πολίτη Μάρτιν Λάρις, μετά την οποία η ίδια δήλωσε ότι «τα θέματα αυτά ‘επιτρέπουν την αποκάλυψη’ κρατικών μυστικών».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντίμιρ Πούτιν είχε ισχυρισθεί ότι η δίωξη του Σαφρόνοφ δεν σχετίζεται με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα , αλλά με «μια αρκετά μακρά περίοδο της δουλειάς του και ως βοηθού του Ρογκόζιν στην κυβέρνηση και στην Roskosmos». Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει απορίες στους δημοσιογράφους και στους δικηγόρους, καθώς στον Σαφρόνοφ καταλογίζουν ενέργειες που διαπράχθηκαν το καλοκαίρι του 2017. Στην Roskosmos ο Σαφρόνοφ άρχισε να εργάζεται για λίγο διάστημα πριν από την σύλληψη του.
Η κρατική Roskosmos είχε επιβεβαιώσει ότι η υπόθεση του Σαφρόνοφ σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την δραστηριότητά του σ' αυτήν. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στην άγνοια του αρχηγού του κράτους για την υπόθεση Σαφρόνοφ, την είχε χαρακτηρίσει «λεπτομέρειες». Σε σχέση με την υπόθεση Σαφρόμνοφ είχε ανακριθεί και ο επικεφαλής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Novaya Gazeta.Europe