Προκαλώντας διεθνή ανησυχία, η Ρωσία μπορεί να αποχωρήσει από τη
Συνολική Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
Το Κρεμλίνο λέει πως μια αποχώρηση από τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών θα αποτελούσε βήμα «εξίσωσης» με τις ΗΠΑ.
Ο σκοπός της αποχώρησης θα ήταν για να τη θέσει σε ίσους όρους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι για να σηματοδοτήσει την πρόθεση να επαναλάβει τις δοκιμές, σύμφωνα δηλαδή με όσα ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει μια αποχώρηση από την επικύρωση της CTBT, και ο πρόεδρος της Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σήμερα πως οι βουλευτές θα εξετάσουν σύντομα το θέμα.
«Πριν από πολύ καιρό, υπογράψαμε και επικυρώσαμε, αλλά οι Αμερικανοί δεν επικύρωσαν»
Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει τη CTBT, όμως η Μόσχα την έχει επικυρώσει ενώ η Ουάσινγκτον, όχι.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε γα τα σχόλια του Πούτιν σήμερα στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
«Τι εννοούσε ο πρόεδρος; Κατά κύριο λόγο εννοούσε την ανάγκη να έρθει η de facto κατάσταση σε έναν κοινό παρονομαστή. Πριν από πολύ καιρό, υπογράψαμε και επικυρώσαμε, αλλά οι Αμερικανοί δεν επικύρωσαν», είπε ο Πεσκόφ.
«Για να έρθει η κατάσταση σε έναν κοινό παρονομαστή, ο πρόεδρος άφησε περιθώριο στην πιθανότητα να ανακληθεί η επικύρωση αυτή. Ο Βολόντιν δήλωσε την ετοιμότητά του να κάνει ακριβώς αυτό. Δεν αποτελεί δήλωση προθέσεων για διενέργεια πυρηνικών δοκιμών».
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις. Αμφότερες έχουν εκφράσει λύπη για την αποσύνδεση από ένα σύνολο συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που είχαν στόχο να επιβραδύνουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
Εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START -- μια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ