Άρον-άρον σπεύδουν στις εκκλησίες για να παντρευτούν νεαρά ζευγάρια μετά την ανακοίνωση επιστράτευσης στη Ρωσία.
Για πολλά ζευγάρια, ο κίνδυνος θανάτου στην Ουκρανία έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις που έχουν ο ένας για τον άλλον, με αρκετούς να προχωρούν στην επισημοποίηση της σχέσης τους.
Άλλωστε, είναι και ένας τρόπος για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προνόμια -συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν δημόσιων μεταφορών και των επιδομάτων για τα παιδιά- που υπόσχονται στις οικογένειες των υπηρετούντων ανδρών, καθώς και στην αποζημίωση άνω των 5 εκατομμυρίων ρουβλίων (82,584 ευρώ) σε περίπτωση θανάτου στη μάχη.
Η Αναστασία και ο Όλεγκ αποφάσισαν να παντρευτούν σε στρατιωτική βάση στην κεντρική Ρωσία, τη στιγμή που ο Όλεγκ έλαβε τα χαρτιά του για τη «μερική» κινητοποίηση της Ρωσίας, την οποία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είχαμε αρχίσει να κάνουμε σχέδια γάμου από πριν. Αλλά όταν ακούσαμε τα νέα για την κινητοποίηση αποφασίσαμε αμέσως να παντρευτούμε. Είχα ανάμεικτα συναισθήματα -ήταν πολύ ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα ήταν πολύ περίεργο να γιορτάζουμε το γεγονός χωρίς την οικογένεια και τους γονείς μας», δήλωσε η 20χρονη Αναστασία στο ανεξάρτητο μέσο, Moscow Times.
Κατακόρυφη αύξηση των γάμων στη Ρωσία
Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα εθνικά στοιχεία για τους γάμους στη Ρωσία, στοιχεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορες περιοχές δείχνουν ότι ο αριθμός των γάμων έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση της κινητοποίησης.
Οι ένστολοι άνδρες που σπεύδουν να «δεθούν» με τα ιερά δεσμά του γάμου -όπως ο Oleg- φαίνεται να ευθύνονται για μεγάλο μέρος αυτής της «έκρηξης».
Σύμφωνα με το Moscow Times, η περιοχή των Ουραλικών ορέων της Ρωσίας, Σβερντλόφσκ, κατέγραψε αύξηση 65% στον αριθμό των γάμων, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της κινητοποίησης. Στην περιοχή της Άπω Ανατολής, στο Χαμπάροφσκ, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έγιναν 60% περισσότεροι γάμοι απ' ό,τι σε ολόκληρο τον μήνα, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Στην κεντρική περιοχή του Ομσκ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ομάδες γαμπρών που μεταφέρονταν με λεωφορεία σε γάμους, κατευθείαν από τις στρατιωτικές τους βάσεις.
Ο χαρακτήρας αυτών των τελετών είναι τόσο «βιαστικός» που σημαίνει ότι μόνο λίγοι φίλοι και μέλη της οικογένειας μπορούν να παρευρεθούν και δεν υπάρχει πολύς χρόνος για προετοιμασίες.
Παντρεύτηκαν γιατί δεν θα της επιτρεπόταν να μπει σε στρατιωτικό νοσοκομείο
Σε μια παρόμοια περίπτωση, η Μαρίνα Κομπανιετς Κονσταντίν Σιλόφ αποφάσισαν να παντρευτούν, καθώς ο Σιλόφ κινητοποιήθηκε και του είπαν ότι θα έφευγε σύντομα.
«Όταν έγινε γνωστό ότι θα έφευγε στις 5 του μηνός, όλα τα αστεία και οι συναισθηματισμοί ξεχάστηκαν σε μια στιγμή. Αφού τελείωσα το κλάμα, σκούπισα τα δάκρυα… και είπα ότι πρέπει να παντρευτούμε», ανέφερε η Μαρίνα σε ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο VKontakte σχετικά με την απόφαση να παντρευτούν.
Συγκεκριμένα, η νεαρή γυναίκα εξομολογήθηκε πως φοβόταν ότι αν ο Σιλόφ τραυματιζόταν, δεν θα της επιτρεπόταν να μπει σε στρατιωτικό νοσοκομείο για να τον δει χωρίς απόδειξη της σχέσης τους.
Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, τα ζευγάρια πρέπει να ειδοποιούν το ληξιαρχείο ένα μήνα πριν από το γάμο τους, ωστόσο οι αρχές πρόσθεσαν την κινητοποίηση σε έναν κατάλογο «εξαιρετικών» περιστάσεων υπό τις οποίες ένας γάμος μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως.
Σύμφωνα με την Μαρίνα, το ζευγάρι πήγε σε ένα ληξιαρχείο στην Αγία Πετρούπολη με casual ρούχα και η τελετή διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Ο Σιλόφ στάλθηκε για εκπαίδευση την επόμενη ημέρα.
Αξιωματούχοι βοηθούν τους στρατιώτες για... δημόσιες σχέσεις
Εκτός από την απλούστευση της διαδικασίας του γάμου, οι Ρώσοι αξιωματούχοι -ίσως αναζητώντας μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων- έχουν βοηθήσει ενεργά τους κινητοποιημένους άνδρες που επιδιώκουν να οργανώσουν γρήγορους γάμους, παρέχοντας δωρεάν γραφειοκρατικές συμβουλές, μετακινήσεις και ημέρες άδειας από την εργασία τους.
Με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, 43 ζευγάρια καταχώρισαν τους γάμους τους σε έναν ομαδικό γάμο ταχείας διαδικασίας στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα.
Οι παροχές του Πούτιν για να σώσει τη δημοτικότητά του -Παντρέυονται για τα επιδόματα
Με την απόφαση του Πούτιν να κινητοποιήσει περίπου 300.000 Ρώσους να θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο πολιτικό στοίχημα που κινδυνεύει να πλήξει τη δημοτικότητά του, το Κρεμλίνο έχει κάνει τα πάντα για να υποσχεθεί οικονομική στήριξη στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και στις οικογένειές τους.
Αν και οι παροχές για τις οικογένειες διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, περιλαμβάνουν το δικαίωμα σε δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, εφάπαξ πληρωμές έως 300.000 ρούβλια (4.903 δολάρια) και ιατρική βοήθεια.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη θα λάβουν 5 εκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα. Μπορεί επίσης να δικαιούνται πρόσθετες αποζημιώσεις από το υπουργείο Άμυνας και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το ποσό των 5 εκατομμυρίων ρουβλίων είναι ένα τεράστιο ποσό, ειδικά για όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές της Ρωσίας.