Οι βουλευτικές και τοπικές εκλογές διεξάγονται στη Ρωσία από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Το μοναδικό ρωσικό εκλογικό τοπίο έχει σωσίες, κρυφούς κυβερνητικούς υποψήφιους, σταρ του καθεστώτος, προβεβλημένες νέες αφίξεις, τις ιστορικές παραφυάδες του συστήματος Πούτιν ως «φιλική» αντιπολίτευση, αλλά καθόλου αντιπολίτευση.
Οι νέες αφίξεις
Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η Ενωμένη Ρωσία είναι αντιδημοφιλής. Γι' αυτό χρειάζεται νέο αίμα, που θα αναζωογονήσει τις τετριμμένες υποψηφιότητες.
Η πιο αξιοσημείωτη είναι η υποψηφιότητα του Ντένις Προτσένκο. Διευθυντής μεγάλου νοσοκομείου της Μόσχας, υπήρξε το καθησυχαστικό, έγκυρο, ικανό πρόσωπο της αντιμετώπισης της επιδημίας της Covid. Όταν του προτάθηκε να είναι υποψήφιος, αρχικά αρνήθηκε. Ομως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν του τηλεφώνησε ο ίδιος. Και ο γιατρός υπάκουσε.
Το όνομα του Ντένις Προτσένκο έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό το 2015 και το 2017. Ο Ρώσος αντιφρονών Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έπεσε τότε δύο φορές θύμα δολοφονικής επίθεσης με δηλητήριο που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή και στη συνέχεια διηγήθηκε ότι τον έσωσε ο Ντένις Προτσένκο. Το Κρεμλίνο έχει φυσικά αρνηθεί τη συμμετοχή του στις απόπειρες αυτές δολοφονίας του Ρώσου αντικαθεστωτικού.
Άλλο νέο πρόσωπο που προορίζεται για το Κοινοβούλιο, η Μαρία Μπούτινα. Συνελήφθη τον Ιούλιο 2018 στις ΗΠΑ, όπου φυλακίσθηκε για 18 μήνες για απόπειρα διείσδυσης στους προσκείμενους στον Ντόναλντ Τραμπ ρεπουμπλικανικούς κύκλους για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Μετά την απελευθέρωσή της και την επιστροφή της στη Ρωσία, επιβραβεύθηκε αναλαμβάνοντας εκπομπή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT. Είναι η δημοσιογράφος που έχωσε μια κάμερα στο πρόσωπο του Αλεξέι Ναβάλνι, όταν αυτός έκανε απεργία πείνας στη φυλακή.
Οι σπάνιες υποψηφιότητες της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στόχος εκφοβισμού
Μετά τη διάλυση του κινήματος του Αλεξέι Ναβάλνι, οι σπάνιες αντιπολιτευτικές υποψηφιότητες είναι ελεγχόμενες.
Ο Αντρέι Πιβοβάροφ κάνει προεκλογική εκστρατεία από το κελί της φυλακής του στο Κρασνοντάρ, όπου βρίσκεται από τον Μάιο, κατηγορούμενος για συνεργασία με απαγορευμένη οργάνωση που συνδέεται με τον αντικαθεστωτικό Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.
Η Ντάρια Αρτέμοβα, 19 ετών και «ανεξάρτητη υποψήφια» «για την αλλαγή» στο δήμο του Μπέρντσκ στη Σιβηρία, διηγείται στο Instagram ότι έχει λάβει πληθώρα απειλών. Ανάμεσά τους και το στεφάνι κηδείας που στάλθηκε στους γονείς της.
Στο Ροστόφ επί του Δον, εθελόντρια της ομάδας ενός αντιφρονούντα καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ημερών για την προώθηση της εκλογικής στρατηγικής της οργάνωσης του Ναβάλνι. Η οργάνωση απαγορεύθηκε και χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική» από τη ρωσική δικαιοσύνη λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Προπετάσματα καπνού και σωσίες
Στη Ρωσία, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, υπάρχουν υποψήφιοι που προορίζονται να μπερδέψουν τους ψηφοφόρους που προτίθενται να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας προς το ρωσικό καθεστώς.
Φέτος, το πιο χτυπητό παράδειγμα συναντάται στην Αγία Πετρούπολη. Ο αντιπολιτευόμενος Μπόρις Βισνέφκι, υποψήφιος για το δημοτικό συμβούλιο, αντιμετωπίζει, τι σύμπτωση(;) δύο άλλους Μπόρις Βισνέφκι. Και, σε μία ακόμη σύμπτωση, έχουν κι αυτοί μούσι και φαλάκρα!
Άλλες υποψηφιότητες έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες κατάταξης
Στην περιφέρεια του κέντρου της Μόσχας -εκεί όπου βρίσκονται το Κρεμλίνο, το Κοινοβούλιο, τα υπουργεία- το κυβερνών κόμμα, επισήμως, δεν κατεβάζει κανέναν υποψήφιο, διότι είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές.
Ομως, σύμφωνα με τη μοσχοβίτικη αντιπολίτευση, η Ενωμένη Ρωσία κρύβεται πίσω από μία υποψηφιότητα που προβάλλεται ως ανεξάρτητη: του Ολεγκ Λεόνοφ, αξιοσέβαστου προσώπου, που διευθύνει ένωση αναζήτησης εξαφανισθέντων. Ο ίδιος αρνείται ότι είναι στην πραγματικότητα υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.
Οι σταρ της εξουσίας
Πρόσωπα-κλειδιά του συστήματος Πούτιν, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Σεργκέι Σόιγκου, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, είναι υποψήφιοι του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, εφοδιασμένοι με το πρεστίζ τους και το 70% των θετικών γνωμών για το πρόσωπό τους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Vtsiom.
Ο ρόλος τους είναι να κινητοποιήσουν το παραδοσιακό εκλογικό σώμα του ρωσικού συστήματος εξουσίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να απόσχει, ελλείψει πραγματικού εκλογικού διακυβεύματος.
Και η δημοφιλία τους μπορεί να αμβλύνει την αρνητική εικόνα της Ενωμένης Ρωσίας που πλήττεται από την οικονομική στασιμότητα και τα σκάνδαλα διαφθοράς.
Η φιλική προς τον Πούτιν «αντιπολίτευση»
Εδώ και είκοσι χρόνια, το Κρεμλίνο αποδέχεται τρεις παρατάξεις κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, που είναι πειθήνιες στα βασικά: τους κομμουνιστές, τους εθνικιστές του LDPR και τους κεντρώους της Δίκαιης Ρωσίας.
Τα κόμματα αυτά έχουν εγκρίνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 ή τον νόμο που αποκλείει τους υποστηρικτές του Ναβάλνι από τις εκλογές.
Οι ιστορικοί τους ηγέτες, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, 77 ετών, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, 75 ετών, και ο Σεργκέι Μιρόνοφ, 68 ετών, είναι φυσικά υποψήφιοι για την επανεκλογή τους.