Σε κομβικό στάδιο έχουν φτάσει οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μεγάλη Βρετανία, με τις δύο πλευρές, ωστόσο, να προχωρούν σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης.
Σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Ράντακιν. Όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας, η συζήτηση αφορούσε την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
«Οι δύο στρατιωτικοί επικεφαλής συζήτησαν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν τις επαφές για την καλύτερη κατανόηση ο ένας του άλλου και για την αποφυγή λαθών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με την Ουκρανία και τη Δύση, αλλά χρειάζεται μια «άμεση» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους συμμάχους τους στα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας.
Προειδοποίηση της Μ. Βρετανίας στη Ρωσία να μην κάνει «στρατηγικό λάθος»
Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα λάθος με μεγάλο κόστος, αλλά χαιρέτισε την προθυμία της Μόσχας να ξεκινήσει συνομιλίες.
«Οποιαδήποτε ρωσική εισβολή θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και θα αντιμετωπιστεί με σθένος, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων κυρώσεων με τους συμμάχους μας, που θα προκαλούσαν ένα μεγάλο κόστος για τα συμφέροντα και την οικονομία της Ρωσίας» ανέφερε σε δήλωσή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η μόνη διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση για τη Ρωσία είναι ο διάλογος και χαιρετίζω το γεγονός ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες τον Ιανουάριο», πρόσθεσε η Τρας.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και λέει ότι η Δύση έχει καταληφθεί από ρωσοφοβία. Η Μόσχα αναφέρει ακόμη ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί για εκείνη απειλή και ότι δεν έχει τηρήσει τις διαβεβαιώσεις που της είχαν δοθεί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, το 1991.
Βερολίνο και Παρίσι καλούν «όλες τις πλευρές» να σεβαστούν την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία
Σχεδόν παράλληλα, Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν τόσο τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις όσο και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να σεβαστούν πλήρως την αποκατάσταση της εκεχειρίας.
Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, Πέμπτη (23/12), τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών: «Καλούμε τις πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία και να συνεχίσουν τις συζητήσεις για περαιτέρω βήματα στον ανθρωπιστικό τομέα, όπως π.χ. το άνοιγμα των σημείων διέλευσης και η ανταλλαγή κρατουμένων, μαζί με τα υπόλοιπα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού 2019».
Χθες (22/12), ο ειδικός εκπρόσωπος του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και στην Ομάδα Επαφής, Μίκο Κίνουνεν, ανακοίνωσε ότι για τη διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία συμφωνήθηκε η επαναφορά της τήρησης του καθεστώτος της εκεχειρίας στο Ντονμπάς.
Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ επισημαίνεται ότι «οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να τηρήσουν πλήρως την συμφωνία για την ενίσχυση του καθεστώτος εκεχειρίας της 22 Ιουλίου του 2020».