Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η Ρωσία «συμβιβάζεται» και κάνει ένα βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, η Μόσχα πλέον αφαιρεί από τους όρους της ειρήνευσης την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και δεν εγείρει αντιρρήσεις για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που ενημερώθηκαν από τις ομάδες των διαπραγματεύσεων. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δηλαδή, το προσχέδιο εγγράφου κατάπαυσης του πυρός δεν περιέχει καμία συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας: «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.
Η Μόσχα «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος» στην Ουκρανία
Το ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει -πλέον- την πτώση της ουκρανικής κυβέρνησης καταδεικνύεται και από τη σημερινή δήλωση του αρχηγού του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.
Ο Νικολάι Πατρούσεφ ανέφερε ότι οι πληροφορίες των δυτικών ότι αυτός ήταν ο στόχος της Ρωσίας ήταν ανακριβείς, ανέφερε το Interfax.
Τα σχόλια του αρχηγού του Συμβουλίου Ασφαλείας έρχονται μέρες αφότου η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει παραιτηθεί από τα σχέδια για πλήρη εισβολή.
Ωστόσο, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι ακόμα περιορισμένα, δεδομένου ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντέδρασε οργισμένα όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς του παρέδωσε χειρόγραφο σημείωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους όρους της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου.
«Πες τους ότι θα τους συντρίψω» φέρεται να απάντησε, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, ο Πούτιν στον Ρώσο ολιγάρχη, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρώνξεκινά την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.