Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε χθες, Παρασκευή, νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
Η ποινή αφορά όσους κρίνονται ένοχοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με το έργο αξιωματούχων στο εξωτερικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.
Οι ποινές είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέπονται σε νόμο που τέθηκε σε ισχύ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο οποίος είχε σκοπό να τιμωρήσει όσους διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα έκρινε αναγκαίο το συγκεκριμένο μέτρο επειδή ορισμένοι διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις πρεσβείες της Ρωσίας και άλλους ρωσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.
La Stampa: «Η δολοφονία Πούτιν θα σταματούσε τον πόλεμο;» -Η Ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη κάνει μήνυση
«Και τι θα γινόταν αν η δολοφονία του Πούτιν ήταν η μόνη διέξοδος» στον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία υπέβαλε μήνυση κατά της εφημερίδας La Stampa μετά τη δημοσίευση ενός κύριου άρθρου που εξετάζει την υπόθεση της φυσικής εξόντωσης του Ρώσου προέδρου.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου, ο δημοσιογράφος και πολεμικός ρεπόρτερ Ντομένικο Κουρίκο γράφει: «Η στρατιωτική επέμβαση αποκλείεται, η διπλωματική λύση είναι ατελέσφορη, το μόνο που μένει είναι να θεωρητικοποιήσουμε τη δολοφονία του Τσάρου από το χέρι ενός κοντινού του προσώπου».
«Το νούμερο ένα σχέδιο του Μπάιντεν, του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων είναι το εξής: βάλτε κάποιον στη Μόσχα να δολοφονήσει τον Πούτιν, ελευθερώνοντάς μας από το βάρος», είπε.
Αλλά αυτός ο πολεμικός ρεπόρτερ που απήχθη δύο φορές, στη Λιβύη το 2011 και στη συνέχεια στη Συρία το 2013, καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι η βίαιη εξάλειψη του τυράννου δεν θα προκαλούσε ακόμη χειρότερο χάος; Μπορούμε μόνο να είμαστε απαισιόδοξοι».
Μήνυση από την πρεσβεία για το άρθρο -«Αβάσιμες κατηγορίες», λέει η εφημερίδα
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιταλία, Σεργκέι Ραζόφ, υπέβαλε καταγγελία στην εισαγγελία της Ρώμης για υποκίνηση διάπραξης εγκλήματος.
Βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο, ο διπλωμάτης κατήγγειλε ένα άρθρο «που παραβιάζει την ηθική, τα ήθη και τους κανόνες της δημοσιογραφίας». Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της La Stampa αρνήθηκε τις «αβάσιμες κατηγορίες».
«Ο Ντομένικο ανέπτυξε αυτή τη θεωρία μόνο για να την αποδομήσει (…) Πέρα από το ηθικό ερώτημα, γράφει ότι η θεραπεία θα ήταν χειρότερη από την ασθένεια γιατί θα κινδύνευε να επιδεινώσει το πνεύμα της εκδίκησης της βαθιάς Ρωσίας», τόνισε ο Μάσιμο Τζιανίνι.
Είπε επίσης ότι απορρίπτει «τα μαθήματα όσων αντιμετωπίζουν τις πληροφορίες με τον τρόπο που γνωρίζουνε στην ίδια τους τη χώρα. Δεν είναι ο Ρώσος πρεσβευτής εκείνος που θα μας διδάξει δημοσιογραφία».
Η La Stampa έλαβε την υποστήριξη πολλών πολιτικών κομμάτων και πολλών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι.
«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλους τους δημοσιογράφους της La Stampa και τον διευθυντή της, τον Τζιανίνι», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την καταγγελία του Ρώσου διπλωμάτη, πρόσθεσε ότι «βασικά είναι ο πρεσβευτής μιας χώρας όπου δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου».
Νωρίτερα, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Μπενεντέτο Ντέλλα Βεντόβα υπερασπίστηκε «την ελευθερία των Ιταλών δημοσιογράφων να γράφουν και να ασκούν το επάγγελμά τους».
«Είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της Ιταλίας, της Ευρώπης, των φιλελεύθερων δημοκρατιών και της Ρωσίας του Πούτιν, όπου οι πολίτες συλλαμβάνονται μόνο επειδή αποκαλούν τον πόλεμο πόλεμο», είπε στον λογαριασμό του στο Twitter.