Η πολύκροτη δίκη του βραβευμένου Ρώσου σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και των συνεργατών του έληξε ύστερα από μια μαραθώνια πορεία δικαστικών ερευνών που διήρκεσαν τρία χρόνια.
Οι έρευνες αυτές των δικαστικών Αρχών κατέληξαν στην καταδίκη του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και των στενών συνεργατών του για κατάχρηση κρατικών κονδυλίων ύψους 129 εκατομ. ρουβλίων (1,64 εκ. ευρώ) και στην επιβολή ποινών φυλάκισης με αναστολή και χρηματικών ποινών.
Ο Κιρίλ Σερεμπερένικoφ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του δικαστηρίου και πως θα ασκήσει έφεση, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις. Η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών σε βάρος τους σκηνοθέτη.
Χρηματικό ποσό και ποινή με αναστολή στον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Το δικαστήριο Μεσάνσκι της Μόσχας επέβαλλε στον σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, στον πρώην γενικό παραγωγό της θεατρικής εταιρείας «Έβδομο Στούντιο» Αλεξέι Μαλομπρόντσκι και τον πρώην γενικό διευθυντή Γιούρι Ίτιν, ποινές αναστολής και χρηματικές ποινές.
Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ και ο Ίτιν καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και σε χρηματικές ποινές 800.000 ρουβλίων (10.200 ευρώ) και 200.000 ρουβλίων (2.565 ευρώ) αντίστοιχα. Ο Μαλομπρόντσκι καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή και σε χρηματική ποινή 300.000 ρουβλίων (3.847 ευρώ).
Ένοχη και η επικεφαλής κρατικών χορηγιών
Παράλληλα, η πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης κρατικών χορηγιών του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Σοφία Απφελμπάουμ κρίθηκε ένοχη μόνο για αμέλεια και της επιβλήθηκε χρηματική ποινή 100.000 ρουβλίων (1.282 ευρώ), την οποία δεν θα καταβάλλει, καθώς το αδίκημα έχει παραγραφεί.
Το δικαστήριο αποφάσισε να ζητηθεί το ποσό των 129 εκ ρουβλίων (1,64 εκ. ευρώ), το οποίο σύμφωνα με τον τρίτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε φαίνεται πως καταχράστηκαν οι κατηγορούμενοι, συλλογικά από τους Σερεμπερένικοφ, Ίτιν και Μαλομπρόντσκι. Η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων δεν θα αρθεί, έως ότου τεθεί σε ισχύ η καταδικαστική απόφαση.
Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισε η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Σερεμπρένικοφ ώστε να καλυφθεί το ποσό που 129 εκ ρουβλίων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μεταξύ των κατασχεθέντων είναι το διαμέρισμα του Σερεμπρένικοφ που έχει στην Γερμανία αξίας 300.000 ευρώ, το οποίο αποκτήθηκε την περίοδο της κατάχρησης των κονδυλίων, αυτοκίνητα των κατηγορουμένων αξίας περίπου 7 εκ. ρουβλίων (89.769 ευρώ), ακριβά κοσμήματα καθώς και ποσά 5.000 ευρώ και 100.000 δολαρίων και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Εκτός των άλλων το δικαστήριο απαγόρευσε στον Ίτιν και Μαλομπρόντσκι να κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε κρατικούς φορείς πολιτισμού, παρότι ο δικηγόρος του Σερεμπρένικοφ δήλωσε εν συνεχεία ότι αυτό δεν απαγορεύεται εκ του νόμου.
«Ιδιοτελείς σκοπούς» καταλόγισε στον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ η δικαστής
Η δικαστής Ολέσια Μεντελέγεβα κατέληξε στην απόφαση της ότι ο Σερεμπρένικοφ «έχοντας ιδιοτελείς σκοπούς, που απέβλεπαν στον προσωπικό πλουτισμό» έγινε καθοδηγητής εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας συμφώνησαν μεταξύ τους τα κονδύλια, παραπλανώντας τους υπάλληλους του υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα το δικαστήριο διαπίστωσε ότι πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης κρατικών χορηγιών του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Σοφία Απφελμπάουμ δεν γνώριζε τα εγκληματικά σχέδια των υπόλοιπων κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση του «Έβδομου στούντιο».
Την ενοχή της παραδέχθηκε μόνο η πρώην επικεφαλής λογίστρια του «Εβδομου στούντιο» Νίνα Μασλιάγεβα, η εμπλοκή της οποίας συνιστά ξεχωριστή υπόθεση.