Το μη επανδρωμένο σκάφος Soyuz MS-14 με προμήθειες αλλά και τον ανθρωποϊδές ρομπότ Φίοντορ κατάφερε τελικά να δέσει στον ΔΔΣ (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), έπειτα από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια πριν από μερικές ημέρες.
Η πρόσδεση στον σταθμό πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (03.08 ώρα Μόσχας) με τους φανατικούς του διαστήματος να παρακολουθούν ζωντανά την δεύτερη και τελικά επιτυχημένη προσπάθεια του Φίοντορ του ρομπότ στον ΔΔΣ.
Αρχικά, η αποστολή ήταν προγραμματισμένο να δέσει στον σταθμό το Σάββατο, αλλά εγκαταλείφθηκε αφού το σύστημα παρουσίασε βλάβη. Συνήθως, ένα πλήρωμα μπορεί να στρέψει το διαστημόπλοιο χειροκίνητα ώστε να δέσει στον διαστημικό σταθμό, όμως το ρομπότ Fedor δεν μπορούσε να το κάνει.
Το πλήρωμα στον διαστημικό σταθμό είχε δύο μέρες να λύσει το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, μετακίνησε άλλο διαστημόπλοιο, ελευθερώνοντας μια θέση για τον Fedor να δοκιμάσει να προσδεθεί και πάλι με το Soyuz. Το ρομποτάκι που διαθέτει δικό του λογαριασμό στο twitter αστειεύτηκε στη συνέχεια γράφοντας: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Κόλλησα στην κίνηση. Έτοιμος να συνεχίσω».
Το ρομπότ που έχει και... social media
Ο Φιόντορ διαθέτει λογαριασμούς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Instagram και Twitter, όπου παρουσιάζει την καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα το πώς μαθαίνει να ανοίγει ένα μπουκάλι.
Από τη στιγμή που θα φτάσει στον ISS θα εκπαιδευτεί στην εκτέλεση διάφορων εργασιών υπό την επίβλεψη του Ρώσου αστροναύτη Αλέξαντρ Σκβόρτσοφ, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα του ISS τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Θα ελεγχθούν επίσης οι ικανότητές του σε συνθήκες πολύ περιορισμένης βαρύτητας. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να μάθει να κάνει είναι και η μίμηση της ανθρώπινης κινησιολογίας, ώστε να μπορεί να βοηθά τους αστροναύτες να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους.
Ο Φίοντορ δεν είναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα
Ο Φιόντορ δεν είναι το πρώτο ρομπότ στο διάστημα. Το 2011 η ΝASA είχε στείλει ένα ανθρωποειδές ρομπότ στον ISS, το Robonaut 2, το οποίο είχε τον ίδιο στόχο με τον Φιόντορ, επέστρεψε όμως στη γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το 2013 η Ιαπωνία ειχε στείλει στον ISS, το ρομπότ Kirobo, το οποίο μπορούσε και να μιλήσει, αλλά μόνο στα ιαπωνικά.
Στο πλαίσιο της κατάκτησης του διαστήματος, η οποία θεωρείται από τους Ρώσους στρατηγικό ζήτημα, οι ρωσικές αρχές δεν μπορούν να κρύψουν τις φιλοδοξίες τους για τον Φιόντορ και τα μελλοντικά του «αδέρφια».
Παρά τα τελευταία ατυχήματα, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά στον τομέα της διαστημικής έρευνας, η Ρωσία παραμένει η μόνη χώρα που είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να στείλει ανθρώπους στον ISS.