Ο Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στέλνει εντός της εβδομάδας στο εδώλιο δικαστηρίου της Νέας Υόρκης τους Sotheby’s κατηγορώντας τον οίκο δημοπρασιών ότι βοήθησε τον Ελβετό έμπορο Τέχνης Υβ Μπουβιέ να τον εξαπατήσει ώστε να πληρώσει υπερβολικά ποσά για έργα Τέχνης.
Ο Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης του Σκορπιού, όπου ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε νυμφευθεί το 1968 την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ζακλίν Κένεντι, καταθέτει την αγωγή κατά των Sotheby’s στη Νέα Υόρκη όπου έχει πλέον την έδρα του ο οίκος δημοπρασιών, που ιδρύθηκε πριν από 280 χρόνια στο Λονδίνο, μεταδίδει ο Guardian.
Κάτοχος εκτιμώμενης περιουσίας 11,4 δις. δολαρίων, που τον κατατάσσει στην 180η θέση των πλουσιότερων του πλανήτη, ο Ριμπολόβλεφ υποστηρίζει ότι οι Sotheby’s διόγκωσαν την εκτιμώμενη αξία έργων Τέχνης, τα οποία ο ίδιος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει, ανάμεσά τους και πίνακες των Γκούσταβ Κλιμτ, Αμεντέο Μοντιλλιάνι και Ρενέ Μαγκρίτ.
Η διαμάχη του Ριμπολόβλεφ με τον Ελβετό έμπορο Τέχνης Υβ Μπουβιέ
Ο 57χρονος Ριμπολόβλεφ, που απέκτησε την περιουσία του πουλώντας λιπάσματα ποτάσας και αγόρασε το 2008 μια παραθαλάσσια έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, δαπάνησε περί τα δύο δις. δολάρια μεταξύ του 2002 και του 2014 για μια «παγκοσμίου κλάσης συλλογή έργων Τέχνης», που περιλάμβανε μεταξύ άλλων έργα των Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τουλούζ Λωτρέκ και Ανρί Ματίς.
Σύμφωνα με τον δικαστή της Νέας Υόρκης που έχει αναλάβει την υπόθεση ο Ριμπολόβλεφ και οι σύμβουλοί του αργότερα «ανακάλυψαν ότι ο Υβ Μπουβιέ, ένας μεσίτης έργων Τέχνης που βοήθησε στην αγορά των έργων, τους εξαπάτησε αγοράζοντας ο ίδιος τα έργα για μία τιμή και χρεώνοντάς τους μια άλλη τιμή, κατά εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια δολάρια υψηλότερη».
Ο Ριμπολόβλεφ κινήθηκε νομικά κατά του Μπουβιέ στο Μονακό, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και την Ελβετία, κατηγορώντας τον ότι τον παραπλάνησε αναφορικά με την αξία 38 έργων Τέχνης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Μπουβιέ απέρριψε τις κατηγορίες και τον περασμένο μήνα οι δυο τους προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η κόντρα του Ριμπολόβλεφ με τον οίκο Sotheby’s
Ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco της πρώτης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος ο Ριμπολόβλεφ στρέφεται τώρα κατά των Sotheby’s κατηγορώντας τον οίκο δημοπρασιών ότι «βοήθησε και παρότρυνε τον Μπουβιέ στη διάπραξη απάτης και στην παράβαση των καταπιστευματικών του καθηκόντων». Ο οίκος Sotheby's αρνείται τους ισχυρισμούς.
Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζέσι Φέρμαν, έκρινε ότι οι Sotheby’s πρέπει να αντιμετωπίσουν αξιώσεις για απάτη αναφορικά με την πώληση τεσσάρων έργων: του Salvator Munti του Ντα Βίντσι, του γλυπτού Tete του Μοντιλιάνι, του Wasserschlangen II του Κλιμτ και του Le Domaine d’Arnheim του Ρενέ Μαγκρίτ.
Εκπρόσωπος του οίκου Sotheby’s δήλωσε: «Ο Sotheby's τήρησε αυστηρά όλες τις νομικές απαιτήσεις, τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών αυτών των έργων τέχνης. Οποιαδήποτε υπόνοια ότι o Sotheby's γνώριζε την υποτιθέμενη παραβατική συμπεριφορά του αγοραστή ή την πρόθεση εξαπάτησης του κ. Ριμπολόβλεφ είναι ψευδής». Ο Μπουβιέ δεν είναι διάδικος στη δίκη.
Ο Ριμπολόβλεφ πούλησε το 2017 τον “Salvator Mundi” του Ντα Βίντσι έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie's, ο ακριβότερος πίνακας που πουλήθηκε ποτέ. Το έργο Τέχνης αγόρασε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, και είχε προγραμματιστεί να γίνει η κύρια ατραξιόν σε μια νέα γκαλερί του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, αλλά ουδέποτε εκτέθηκε καθώς ειδικοί έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη γνησιότητά του.